2013 Mysti Garnatxa, Origami wines, Montsant, Spanien

Det er ikke umiddelbart nemt at regne ud, hvad navnene på etiketten dækker over.  Lad os starte med ”Montsant”. Det er geografi og henviser til det område, hvor druerne er høstet. Det er endnu ikke kendt af så mange, men flere og flere har fundet ud af, at man her står med en kommende stjerne på den internationale vinhimmel. Vinmarkerne ligger for foden af det berømte Priorat-bjerg. Historisk og lokalt har man altid vidst, at vinene herfra var mere intense og komplekse end regionens andre vine, og derfor indgik de ofte i vinhusenes prestige cuve’er.

Men hvad er en ”origami wine”? Umiddelbart vil man nok gætte på, at det har noget med dyrkningen eller vinifikationen at gøre! Og hvad så med begrebet ”Mysti”! Det står for noget hemmelighedsfuldt og origami er papirfoldning og resultatet deraf. Den dybere baggrund for at ville lære vinnydere at folde papir kender vi ikke, men det kan sikkert inspirere nogen til et par gode stunder.

Sidst vi fik vin fra Montsant lærte vi at folde en flot fugl. Denne gang har vi en hvidvin der trin for trin fører os frem til en papirhat, og en rødvin med anvisning på en papirflyver. God fornøjelse!

Vinhøsten starter med en udvælgelse af de bedste Grenache druer. Først kværnes de, og skaller og most får lov at ligge sammen i et par uger for at trække så megen farve som mulig og samtidig maksimere aromaerne. Når den rette balance mellem garvesyre og frugt er opnået, sættes den alkoholiske gæring i gang. Det sker på temperaturstyret ståltanke. Derefter et par måneder på små franske egetræsfade og når den sekundære gæring er slut og den rette struktur er opnået, tappes vinen på flaske som får lov at falde til ro i nogle måneder.

Smuk, klar kirsebærfarvet med fine violette strejf. Dufter indsmigrende af saftige frugter som solbær og hindbær. Ind imellem kommer der et pift sommerblomster, aromatiske krydderier og noget mineralsk. Alt sammen i en meget skøn blanding. Smagen er frisk med masser af frugt bakket op af en livlig, sprød syre. Det er en ung rebelsk vin som vil tiltale alle der sætter pris på et godt glas rødvin.

Tips til servering
Vinen kan med sin friske frugt, alkohol og tørre fylde klare kraftig og krydrede retter.