2013 Château Pouzols, Minervois aop, Frankrig

Vi er i Frankrigs største vindistrikt. Det har navn efter de to gamle provinser Languedoc-Roussillon, som igen er opdelt i en række under appellationer. En af de mest populære er Minervois. Navnet stammer fra katharbyen Minerve, opkaldt efter kunstens og videnskabens gudinde. Vinene herfra er kendt for deres dybrøde farve og fine frugtrige smag, men man kan i virkeligheden ikke generalisere, for Minervois breder sig over mere end 61 kommuner med flere forskellige druesorter. Og endnu flere ideer om, hvordan en vin skal smage. Derfor er vinbonden bag rar at kende lidt til. I dette tilfælde er det Baron Francois Regis de Fournas. Han er 21. generation i et ubrudt familieejerskab siden 1437.

Det Château de Pouzols man møder i dag er fra det 18. århundrede og bygget på ruinerne af to tidligere slotte. Slottet har altid været kendt for at levere nogle af distriktets bedste vine. Med stolthed fortæller man at solkongen (Louis XIV) har overnattet på slottet, og efterfølgende flere gange bestilte Château de Pouzols til hoffet.

Familien har altid stået for driften. De vil selv lave den vin som skal bære deres navn på etiketten. ”Sådan vil det altid være” siger den nuværende ejer Francois, som er gift med Claire, der har en uddannelse fra vinuniversitetet. Familien er stolte over familiens vintradition. De arbejder med stor passion. Vinen flyder i deres årer. De elsker at arbejde tæt på naturen. De gør alt for at deres søn som til sin tid skal overtage slottet får de bedste betingelser.

Château Pouzols ligger i den varme del af Minervois, hvor man kan prale med at have mere end 300 solskinsdage om året. Slottet har 80 ha med vin fordelt på stenet kalkjord, og stykker med sandsten og granit. 550 års erfaringer har lært familien Fournas, hvilke betingelser der er bedst for de enkelte druer. Derfor holder man fast ved de druer som Grenache, Carignan, Mouvedre og Syrah. I modsætning til mange af deres kollegaer, så gærer man på Château Pouzols hver sort for sig. Carignan vinificeres som hele druer. Det bevarer frugten og aromaen på en særlig elegant måde. Til sidst blandes de forskellige sorter. Årets gang bestemmer blandingsforholdet.

I 2013 var det Syrah der dominerede med 40%. Den giver en karakterfuld fylde med fine krydrede undertoner. Grenache optræder med 35% og giver en god koncentrat. 15% Mouvedre blev høstet sent og kvitterede med en mørk farve, elegant vinøsitet og tydelige solbær i næsen. 10% Carignan er med til at give det lokale finger aftryk. Vinen er mørk og tæt i glasset. Den er venlig og imødekommende med en moden syre der fylder og renser munden.

Tips til servering
Perfekt til Middelhavskost. Drikkes af store glas og gerne et par grader under stuens temperatur.