2011 Vinha do Mouro, Alentejano, Portugal

I årene lige inden Danmarks indtræden i de europæiske fællesskaber (1973), var Portugal den største vinleverandør til de danske ganer. De havde en markedsandel på over 50%. Det skyldes blandt andet, at vi i EFTA-samarbejdet havde toldfritagelse for vin, og dermed sparede ca. 50 øre pr flaske. Det var før vores smagsløg blev alt for sofistikeret. Vi foretrak lidt grove bondevine frem for elegance og finesse.

Men lige pludselig var vi en del af fællesmarkedet og på forunderlig måde vendte vi fra den ene dag til den anden, Portugal ryggen. Umiddelbart havde portugiserne ingen planer om at følge med udviklingen. I en tyve årige periode var portugisisk vin næsten glemt, men en helt ny generation af dygtige og innovative vinmagere har bragt Portugal tilbage som et spændende og udfordrende vinland. Internationalt havde den moderne frugtige og fyldige vinsmag vundet indpas.  Den stil er nu også den fremherskende i Portugal. Især i regionen Alentejo har de fået et godt greb om tingende. Tidligere var det mest kooperativer, der dominerede. Nu er det mindre vinbrug med ejere der har ambitioner om at opnå international anerkendelse.

Alentejo betyder på den anden side af Tejofloden ­ set fra Lissabon. Vi er i indlandet der mod øst grænser op til Spanien. Vores vinbonde i Alentejo hedder Miquel Louro og er uddannet tandlæge. I 1989 bestemte han sig til, som resten af familen, at blive vinproducent. Han erhvervede sig Quinta do Mouro der ligger lige udenfor byen Estermoz. Det er en velkendt, smuk, historisk ejendom som nu også nævnes blandt de fineste vingårde i regionen. I alle de gode omtaler henvises der tit til ejerens personlige engagement og lyst til at få det absolut bedste ud af druerne. Miquel Louro benytter kun druer fra sin egen vinmark.

Heldigvis holder de fleste portugisiske vinbønder fast i de lokale druesorter. Det gør Miquel Louro også, alligevel arbejder han  også lidt med de internationale druer. Her er der blevet plads til 10% Cabernet Sauvignon. Ellers er det de tre lokale druer Trincadeira, Aragonez og Alicante Bouschet der dominerer. Der håndhøstes. Druerne gærer til vin på ståltanke. I hele processen prøver man at bevare frugten intakt.

Vinen har en dyb rubinrød farve og en fin næse med lige dele modne bær og krydrede noter. Vinen fylder godt i munden. Saftig frugt pakket ind i en passende tannin. Intens og elegant.

Tips til servering
Perfekt grillmad, til alt slags kød i virkeligheden.