2014 Terrapura, Singel Vineyard, Petit Verdot, Chile

Hvis man kender druen Petit Verdot, er det nok fra Bordeaux, hvor den anvendes i små mængder i blandingerne.  Der bruges sjælden mere end 5-10 procent men det er nok til at bringe den færdige vins kvalitet flere ”cru’er” op. Når man altså gør det rigtigt. Der skal kun bruges små mængder, ellers vil Petit Verdot’en virke alt dominerende. Kulsort er den, hård i garvesyren og påtrængende koncentreret.

Sådan er det i Bordeaux. Der er ikke solskinstimer nok i Bordeaux til at blødgøre Petit Verdot. Det er der til gengæld i Chile, hvor Terrapura har overrasket alle med en ren udgave af Petit Verdot. Druen har nydt den chilenske sol, de varme tørre sommerdage og de kølige nætter. Vinen har opnået masser af god omtale internationalt. Er blandt andet kaldt ”en superdrue der kombinerer alle Cabernet Sauvignons bedste egenskaber”.

Terrapura er blandt de nye kvalitetsbevidste vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt for kvalitet. Med Terrapura vil de vise en hel vinverden, hvad der egentlig kan lade sig gøre i det der kaldes vinmagernes paradis.

Navnet Terrapura er en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. De bedste muligheder findes nord og syd for Santiago og langs med floderne der fyldes med smeltevand fra Andes. Uden vand ville det være gold jord. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarkerne, og derfor er der næsten ingen behov for at sprøjte. Chile vil være et af de vinlandet der først går over til økologisk drift.

Det er let at lave vin i Chile. Måske for let. Der tilbydes i alt fald stadig meget ligegyldigt Chilevin.

Ofre man bare en lille smule mere, får man til gengæld meget mere for pengene. Terrapura folket har evnen og midlerne til at få de bedste egenskaber ud af druerne. De går efter at bevare frugten optimalt, og de gør meget ud af at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre fordi de har historisk gode forbindelser i alle kvalitetsdistrikter.

Druerne til denne vin er fra Colchagua Vally. Det er der tingene sker. Det bliver også kaldt for Chiles Napa Vally.

Denne vin er høstet i den første halvdel af april 2014. Druerne kværnes og lægges koldt i en uge inden gæringen sættes i gang. 7 dages tankgæring med daglig pumpning . Umiddelbart efter den alkoholiske gæring sættes den malolaktiske gæring i gang. Derefter 6 måneders lagring på fransk eg.
Vinen har en intens aroma af moden frugt, lidt mørk chokolade, saftig solbær og fine krydderier. Elegant i munden, intens koncentration og en fin lang velsmag.

Tips til servering
Det er en rigtig kød-vin. Super til en entrecote, til lam på alle måder eller bare til et lille stykke ost.