2013 Terre dei Portali, Aglianico del Vulture DOC, Basilicata, Syditalien

Vi er i Syditalien, men det er næppe de omgivelser folk i almindelighed forestiller sig. Det er bjerge det hele. Rå og forrevne. Og det er koldt og barsk på trods af den sydlige breddegrad. Det er lidt af et udsted. Under fascismen blev de, der ikke fulgte rigets officielle mening, landsforvist til denne øde, næsten mennesketomme egn af Italien. De boede i jordhuler, og huler hugget ind i klipperne ved Matera. Siden flyttede ubemidlede ind, og senere igen har rige mennesker gjort det fashionabelt at have adresse i byen. Vinstokkene dominerer ikke på nogen måde dette trøstesløse klippe og vulkan landskab, som man ellers er vant til fra andre egne af Italien. Af samme grund er produktion og udbud meget beskeden.

Alligevel er Aglianico del Vulture med en historie og et stort kvalitetspotentiale, vigtig lige at sætte sig lidt ind i. Druen er Aglianico. Bragt til Syditalien af  fønikerne for mere end 3000 år siden. Den modner sent blandt andet fordi den står højt oppe på den udslukte vulkan Vultures skråning. Her er der en passende kølighed. I de rigtige hænder kan Aglianico udvikle sig til noget ganske særligt. Rig, bitter/sød mandel, kødfuld med en fin ren syre. Eller som det også er sagt engang; granatrød og fyldt med dynamit. Tidligere blev Aglianico del Vulture omtalt som sydens Barolo. Den historiske udgave vil nok skræmme nogen. Ligesom den traditionelle Barolo også gør, men Aglianico er nu fremme i en moderne udgave, hvor det er lykkes at tæmme vildskaben. Det er sådan én vi har fået fat i. I dag betragtes druen på samme niveau som Nebbiolo og Sangiovese. De bedste resultater opnås i Basilicata.

Hemmeligheden ligger i vinstokkenes placering mod solen. Druen nyder lang tids soleksponering mere end hed varme, og yder bedst på en lidt fattig jord. Det er vigtigt at begrænse høstmængden.

Høsten ligger oftest i den sidste halvdel af oktober og er først slut i begyndelsen af november. Traditionelt lagres Aglianico på store gamle kastanjefade, men de mest ambitiøse er nu gået over til små franske egetræsfade. Ca. halvdelen af denne vin har fået ti måneder på træ og en passende flaskelagring.

Mørk og tæt i glasset. Men også klar og brillant og meget indbydende. I næsen er den bær rig med en god saftig frugt. Smagen har en massiv blød og rund fylde og bliver i munden i lang tid. Krydrede undertoner dukker op til sidst. Det er en god vinoplevelse.

Tips til servering
Serveres til et godt stykke kød med en intens sauce. Eller bare til et stykke modent ost.