2013 Pirineos, Merlot/Syrah, Somontano, Spanien

Somontano betyder ”for foden af bjergene”. Bjergene er Pyrenæerne. Vi er i provinsen Aragonien. I et utroligt smukt område med små vandløb og  en driftig flod, Vera der skærer ind i bjergene og skaber nogle dramatiske ”gorges” med huler fra stenalderen fyldt med spændende hulemalerier. Landskabet er frodigt og der er hele tiden noget at kigge på. Gamle byer – nogle fra den mauriske periode og mange med middelalderpræg – ligger på stribe og indbyder til stop. Gastronomien er i orden med mange delikate sager. Vinen er stærkt på vej frem. For hundrede år siden var det et stort vindistrikt, som blevet etableret i al hast for at efterkomme franskmændenes hasteordre på vin. Vinlusen havde tørlagt alle områder nord for Pyrenæerne.

Ti år efter havde vinlusen ædt sig om på den anden side af bjergene og Somontano blev det første bytte. Vinbønderne mistede lysten til at fortsætte, og der skulle gå næsten 100 år, før man for alvor kom i gang igen. Men så et det også gået hurtigt, og allerede nu omtales distriktet, som et af dem man skal regne med i fremtiden.

Bodega Pirineos er af ældre dato, men er først for alvor kommet ind i den internationale kamp om kunderne fra år 2000. Der hører kun 45 hektar med vinstokke til ejendommen, men med kontrakter har bodegaen rådighed over næsten 400 hektar. Der er både grønne og blå druer, lokale og internationale. Teknikken er den nyeste og intentionerne de bedste. Derfor føler vi os altid meget trygge, når vi handler med bodegaen. Tingene er i orden.

Denne årgang 2013 fra Pirineos domineres af Merlot og en passende mængde Syrah. Det er internationale druesorter, der blev valgt da Somontano skulle relanceres på verdensmarkedet. De to druesorter klæder hinanden. De giver saft og kraft til vinen uden at give den ”marmelade-karakter” som nogle af de oversøiske optræder med. Det er lykkedes at forene alle elementerne til en harmonisk vin med elegant vinøsitet.

Druerne/ mosten/vinen har gæret og lagret på små nye amerikanske egetræsfade. Det fornemmes på de ristede undertoner, der ligger lige under den massive frugt. Det er en vin alle har forstand på at værdsætte.

Tips til servering
Skænk den i store glas. Til kraftige og krydrede kødretter, alt fra grillen både ude og inde.