2013 Olega, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Vi har fulgt vinudviklingen i Portugal siden nellikerevolutionen i 1974. På det tidspunkt, var mere end halvdelen af den vin, der blev nydt herhjemme Portugisisk. Revolutionen var ublodig. Pladsen foran præsidentboligen var blevet fyldt op med soldater, der var kommet for at protestere mod planlagte udstationeringer i de portugisiske kolonier i Afrika. Præsidenten troede det var et kup, og flygtede. Der blev ikke løsnet et skud. I stedet stak man en nellike i geværløbet, og gik hjem igen. Det udnyttede det lille kommunistparti sig af, og proklamerede at de nu havde magten.

Lynhurtigt blev de store godser splittet op og jorden givet til folket. Den efterfølgende demokratisering har mere eller mindre samlet jorden igen, og virkelysten er større end nogensinde.

Vinrevolutionen har derimod været meget mere magtfuld, og har bragt Portugal frem som et moderne og spændende vinland. Godt hjulpet af mange rige mennesker fra hele verden, der har købt sig besiddelser, særlig i den region der hedder Alentejano. Navnet henviser til ”det på den anden side af Tejofloden” – set fra Lissabon. Det er et kæmpe område, der byder på masser af muligheder.

På en af vores ture mødte vi en norsk kollega, der varmt anbefalede en vin der hed Olega. Han kunne fortælle, at det stod for ”gulerod” i betydning af belønning for noget. Vi kendte vinhuset udmærket og har handlet med dem flere gange i de seneste år. Vi spurgte naturligvis efter Olega. Og smagte den, og sagde at nu kunne vi bedre forstå betydningen af ”belønning”.

Vinen er sat sammen af halv Touriga Nacional og halv Aragonez. Altså meget portugisisk. Men også meget moderne med frugten ”up front”, fyldig og saftig. Dyb ruby/violet i glasset med en intens aroma af mørk, moden frugt indrammet af ristede karamel noter. Attraktive modne tanniner og koncentreret vinøsitet. Modningsmåneden i den sydlige del af Portugal er varm og tør med kolde nætter.

Vinstokkene står i stenet jord (skiffer og granit). Det er ikke særlig frugtbart. Udbyttet holdes naturligt nede. Det højner i sidste ende kvaliteten. Druerne håndhøstes i små kurve. Alt hvad der ikke er fuldmodent frasorteres. Druerne kværnes forsigtigt og flyttes ved egen tyngdekraft til temperaturkontrollerede ståltanke, hvor gæringen starter.

Tips til servering
Det er en rødvin alle vil synes om. Tør, fyldig og kraftig. Velegnet til krydrede kødretter, modne oste eller bare når man skal slappe af et øjeblik.