Hvidvinskasse 33

2014 Vesevo, Beneventano Falanghina IGT, Italien

Vi skal til Napolibugten og det smukke bagland. Campanien hedder regionen. I romertiden var det her man hentede Imperiets bedste vine. Blandt andet den historiske Falernum. Men den forsvandt sammen med romerriget. Det er først nu området igen er begyndte at præsentere sig på den internationale vinscene. Vinbønderne har bemærket at forbrugerne i dag ikke gider drikke ligegyldig vin. De går efter vine med positiv særpræg og et lokalt fingeraftryk. Og det er der mulighed for i Beneventano, som er en provins i regionen.

Vesevo er det antikke navn for den aktive vulkan Vesuv. Jævnlige udbrud har mættet den omkring liggende jord med lava. Det er den absolutte ideelle grobund for vinstokke. Jorden er ekstra rig på mineraler og det fremmer de komplekse og elegante duft- og smagsnuancer i vinen. Og for at gøre det hele perfekt, så er klimaet mildt og venligt det meste af året.

Rammerne for kvalitetsvin er tilstede. Men det er mennesket der bestemmer om resultatet skal være godt eller mindre godt. I de mange hundrede år mellem romerne og nutiden, koncentrerede vinbønderne sig om kvantitet og ikke kvalitet. Der blev høstet alt for meget, og det kunne ikke gå for hurtigt.  Rovdriften skabte udvandet og simple vine. Man gik konsekvent efter de druesorter der gav mest. Og resultatet blev derefter.

I øjeblikket oplever man et totalt skifte mod kvalitetsvin med personlighed. Vinhuset Vesevo har gjort mange forsøg for at finde ud af, hvilke druer der passer bedste til den vulkanske jord. Til de hvide vine fra Beneventano er de ikke i tvivl om, at Falanghina er den bedste. Den er af græsk oprindelse og giver en meget attraktiv frugtagtig duft og smag til vinen. Den er allerbedst, hvis man finder  de jordstykker, hvor det ikke bliver for varmt eller for koldt.  Vesevo føler sig privilegerede, fordi de netop har vinmarker i distriktets tempererede zoner.  Når druerne kommer i hus presses de blødt. Mosten får et halvt døgn sammen med skallerne, inden koldgæringen sættes i gang. Den unge vin har skalkontakt et par uger inden filtreringen og tanklagring.

Smuk lysgylden i glasset og et fint grønligt skær. Intens aroma af grønne æbler  og fersken med en god livlig frugt. Den er fyldig tør, intens med en god eftersmag der bliver lang tid i munden.


Tips til servering

Den er let at holde af. Perfekt som aperitif , eller til lette retter, fjerkræ og lyst kød.

2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Classico, Sanrosshetto, Marche, Italien

Marche er en af Italiens 20 regioner. Der produceres vin i dem alle. Vi er i Mellemitalien og ude ved Atlanterhavskysten. Hovedbyen hedder Ancona. Den mest kendte Marche-vin er hvid. Den optræder med det smukke navn Verdicchio dei Castelli di Jesi og er tappet på en fancy amforaformede flaske. Nogle har påstået at flasken stort set er det mest spændende ved Verdicchioen., men den holder ikke længere. For at komme væk fra dette ry, er flere producenter begyndt at tappe vinen på almindelige hvide bourgogne-flasker. Andre har valgt at hæve kvaliteten. Og det er fra én af dem, vi har hentet denne vin.

Doc’en hedder Verdicchio dei Castelli di Jesi. Jesi er en by i regionen, og Verdicchio er druesorten. Vi har valgt en classico udgave.  Den kommer fra et lille område i bjergene omkring Jesi. Vinen var så meget bedre end de ”almindelige” vi smagte. Den havde en intens frugtkarakter og særlig charme som gjorde, at vi hurtigt måtte have et glas mere. De lokale mente at der blandt kendere var bred enighed om, at denne Verdicchio var blandt de allerbedste hvide, tørre italienere i dag.

Druen opfattes i Marche som helt deres egen, men ny teknik kan fortælle om, at den har sin oprindelse i Norditalien og er en afart af Trebbiano. Den bliver første gang registreret i Marche i 1500-tallet. Navnet er udledt af det italienske ”verde” grøn, fordi vinen selv i moden stand har et tydeligt grønligt skær. Smagsmæssigt oplever man en elegant friskhed og masser af charmerende syre.

Vinen er lavet på 100% Verdicchio og er behandlet med stor omhyggelighed. Håndplukket og bragt til presningen i små kurve. Koldpresning og koldgæring og lagring på ståltanke. Flot og indbydende i glasset. Lys strågul med grønlige reflekser. Havtorn og duften af mandeltræet i blomst. En vellysten næse. Smagen er tør og elegant.

Tips til servering
Køligt serveret i store glas. Perfekt som aperitif og til de fleste af ”havets frugter”.

2014 L’Oie du Perigord, Sauvignon Blanc Sec, Sydvestfrankrig

Perigord er uden tvivl den smukkeste og mest velsmagende region i Frankrig. En tur gennem Dordognedalen åbenbarer  terrasseinddelte skråninger og plateauer med dale som hele tiden overrasker. Store solsikkemarker, eventyrlige slotte, elegante herresæder, fredelige klostre og små hyggelige landsbyer er en del af det landskab, hvor mennesker har boet siden forhistorisk tid.

Perigords vinrute går gennem det gastronomiske bagland. Det er her grisene snuser store sorte trøfler op til overfladen og det er her Cèpe’en (Karl Johan-svampen) er bedst. Krydderurter og frugthaver, tobaksmarker, valnøddetræer og blommer driver af frugt. Hver lille by laver sin egen ost, og i de små floder står ørreden.

Alle steder går store ande- og gåseflokke, først og fremmest for leverens skyld. Resterne sælges som confit, andebryst og kråsesuppe. ”L’Oie du Périgord” betyder gås fra Périgord og er blot en erindring om, hvor vi er henne i Frankrig. Det har ikke noget med ”gåsevin at gøre.  Det er bare et hyggeligt navn til en vin fra Perigord.

Centret for vinhandlen i Perigord er den fine gamle Bergerac by. En statue af Cyrano de Bergerac står og skuer ind over det lille torv.  At den gode Cyrano er placeret her er noget af en tilsnigelse, for hans ”Bergerac” har intet med dette lille sydvestlige hjørne af Frankrig at gøre.

Til gengæld er nærheden til Bordeaux meget genkendelig. De er jo naboen, og deler det samme klima og tankegang. Og samme druer.

Sauvignon Blanc har nydt solen og det milde vejr på kalk bakkerne nord for Bergerac by. Det er 100% Sauvignon Blanc. Man ventede med at høste til den maksimale modning var opnået. Ellers helt traditionelt. To sorteringer inden presningen. Et par måneders lagring sammen med bundfaldet giver dybde og kant. Farven er lys med grønne toner. Næsen domineres af citrus og grapefrugt. Munden fyldes af frisk frugt og en livlig sprød syre. En meget delikat og lækker smagsoplevelse.


Tips til servering

Den skal serveres i store glas til alt det gode fra havet, til pateer, fjerkræ ol. Let afkølet naturligvis.

2014 Pearlstone, Cabernet Sauvignon, Rhebokskloof Wine Estate, Sydafrika

Vi er godt og vel en halv times kørsel fra kysten og Cape Town. Vi er kørt gennem Stellenbosch og er nu kommet frem til Paarl. Vi har længe kunne se de nøgne granitbjerge, der rejser sig bag byen. Sidst på dagen, når solen står lavt, lyser de op som perler. Derfor navnet. Det er i den fantastiske Paarl-dal, at nogle af Sydafrikas bedste vine bliver til. Vi vil tilføje, og på nogle af de smukkeste vingårde i landet. Mange er bygget i den kendte Cape stil, med hvide mure, stråtag og stukgavle, gemt lidt af vejen mellem bølgende bakker og høje bjerge. Det er her de berømte Nederburgh vinauktioner hvert år samler indkøbere fra hele verden, og det er her vi finder prestige vinejendomme som Laborie Estate, Boschendal og ikke mindst Rhebokskloof Wine Estate, som vi har fornøjelsen af at præsenterer for vores kunder.

Vi deltog i en stor smagning på vingården, hvor vi blev præsenteret for et flot galleri af vine i forskellige kvalitetsklasser.  Vi var ret enige om, at vi ville starte med Pearlstone serien. Ikke bare for navnets skyld, men fordi vi her fik moderne sydafrikanske vine med kant og personlighed, til meget fornuftige priser.

Franskmændene troede at de havde eneret til Chenin Blanc druen, som blandt andet står bag Loirevinen Vouvray. Uden at nogen opdagede det blev Chenin Blanc den vigtigste drue i Sydafrika. Lokalt blev den kaldt Steen, og blev betragtet som en stabil arbejdsdrue. Men for godt og vel en snes år siden blev det mode blandt de bedste Sydafrikanske vinmagere, at se hvor højt man kunne få ”Steen” op ad kvalitetsranglisten.  Siden har de bedste vinhuse præsenteret Chenin Blanc med stolthed. Ingen af dem prøver at få den til at ligne den franske Vouvray.

Chenin Blanc til denne vin er fra buskvinstokke med rødderne dybt i granit. Derfor er udbyttet lavt og koncentrationen stor. Druerne er koldgæret i rustfri ståltanke. Vinen har ikke haft kontakt med træ. Man fornemmer sol og varme i bouquet’en. Lidt pære, melon og tropiske noter.Det hele går igen i den fyldige tørre smag, der bliver lang tid i munden.

Tips til servering
Man behøver slet ikke noget til denne vin. Den klare sig fint alene. Som aperitif. Eller til stegte fiskeretter, kold kød og unge oste.