Hvidvinskasse 32

2013 Painted Wolf Peloton Blanc, Costal Region, Sydafrika

Den sydafrikanske ”painted dog” har lagt navn til en vinserie, som vi flere gange har præsenteret for vores kunder. Initiativtagerne er Emma og Jeremy Borg. De arbejdede sammen i Chobe National Park,  hvor de fik en forkærlighed for Afrikas vilde hunde – en særlig race der kaldes Painted dogs – fordi de ser ud som om de er blevet pletmalet i mange forskellige glade farve. De tilhører en stærkt truede dyreart. Det er et flokdyr som er meget socialt indstillet. De jager sammen, og de slapper af sammen i deres huler, der altid ligger dybt inde i den skyggefulde afrikanske buskvækst. Har man været på safari i Sydafrika ved man at ”painted wolf” er den største attraktion, men det er kun er de færreste forundt at se dem.

Emma og Jeremy besluttede at arbejde med vin i deres pensionist tilværelse. De donerede et beløb per solgte flaske til hundene. Med tiden har flere og flere af  kollegaer fulgt op og støtter projektet. De donerer enten druer eller vin, og de sætter en ære i, at det skal være det bedste af det bedste. Det forklarer vinsuccesen.

Vinens navn ”Peloton” og cyklerne på etiketten vidner om ægteparrets tredje store interesse – cykling. De elsker lange cykelture i landskabet sammen med gode venner. ”Vi er en flok, lige som hundene. Drevet af forskellige behov, men med et fælles mål. Samværet”. Konkurrenceelementet er også en del af deres vin liv. De elsker at stille op i diverse smagninger og test. Og de elsker at vinde. Og gør det ofte.

Denne sprøde, charmerende tørre hvidvin er sat sammen af tre forskellige grønne druer. Chenin og Viognier kommer fra vingårde i Simondium-Paarl og Malmebury der ligger i regionen Swartland, og Rousannen er leveret af en ”hundeven” i Perdeberg nær Paarl. Vi kan kalde sammensætningen en moderne  hvid Cape blend.

Druerne er håndhøstet og sorteret. Klaserne presses hele, og gæringen foregår på små nye egetræs fade. Der tilsættes ikke gær. Man klarer sig med det naturen har sat på skallerne.

Lys med gul/grønligt skær. En meget imødekommende næse fyldt med elegant frugt og citrus og en fin integreret let røget aroma. Vinen er i fuldendt balance. Den er passende tør, fylder godt i munden og efterlader kun gode indtryk.

Tips til servering
Nydes kølig af store glas. Som aperitif. Eller til alle lyse retter. Også fin til et stykke ost.

2013 Mysti Blanc do Penedès, Spanien

Det er ikke umiddelbart nemt at regne ud, hvad navnene på etiketten dækker over.  Lad os starte med ”Montsant”. Det er geografi og henviser til det område, hvor druerne er høstet. Det er endnu ikke kendt af så mange, men flere og flere har fundet ud af, at man her står med en kommende stjerne på den internationale vinhimmel. Vinmarkerne ligger for foden af det berømte Priorat-bjerg. Historisk og lokalt har man altid vidst, at vinene herfra var mere intense og komplekse end regionens andre vine, og derfor indgik de ofte i vinhusenes prestige cuve’er.

Men hvad er en ”origami wine”? Umiddelbart vil man nok gætte på, at det har noget med  dyrkningen eller vinifikationen at gøre! Og hvad så med begrebet ”Mysti”! Det står for noget hemmelighedsfuldt  og origami er papirfoldning og resultatet deraf. Den dybere baggrund for at ville lære vinnydere at folde papir kender vi ikke, men det kan sikkert inspirere nogen til et par gode stunder.

Sidst vi fik vin fra Montsant lærte vi at folde en flot fugl. Denne gang har vi en hvidvin der trin for trin fører os frem til en papirhat, og en rødvin med anvisning på en papirflyver. God fornøjelse!

Druerne til denne vin er dyrket uden brug af sprøjtegifte. Den første sortering sker sammen med håndhøsten. Vi går ikke i gang før druerne er fuldmodne. Først en let presning for at sikre, at kun den bedste most kommer med. Koldgæring på ståltanke. Til blandingen bruges druerne Muscat og Xarel-lo. De gærer og bliver til vin hver for sig. Den endelige blanding foretages lige før aftapningen på flaske.  Det sker på basis af grundige smagninger. Smuk strågul, ren og brillant. Næsen fyldes med intens og moden frugt aromaer. Man bemærker banan, fersken og grape. Hvide blomster dukker op, jasmin og magnolia og et pift lime. Smagen er delikat blød med en vis fylde. Den friske frugt dominerer. Vinmageren siger: ”Det er et harmonisk blend som udtrykker glade stunder, sol fra en blå himmel og venskab”.

Tips til servering
Perfekt til stegt fisk, skaldyr og asiatiske retter.

2014 Vinha do Mouro, Alentejano, Portugal

I årene lige inden Danmarks indtræden i de europæiske fællesskaber (1973), var Portugal den største vinleverandør til de danske ganer. De havde en markedsandel på over 50%. Det skyldes blandt andet, at vi i EFTA-samarbejdet havde toldfritagelse for vin, og dermed sparede ca. 50 øre pr flaske. Det var før vores smagsløg blev alt for sofistikeret. Vi foretrak lidt grove bondevine frem for elegance og finesse.

Men lige pludselig var vi en del af fællesmarkedet og på forunderlig måde vendte vi fra den ene dag til den anden, Portugal ryggen.  Umiddelbart havde portugiserne ingen planer om at følge med udviklingen. I en tyve årige periode var portugisisk vin næsten glemt, men en helt ny generation af dygtige og innovative vinmagere har bragt Portugal tilbage som et spændende og udfordrende vinland. Internationalt havde den moderne frugtige og fyldige vinsmag vundet indpas.  Den stil er nu også den fremherskende i Portugal. Især i regionen Alentejo har de fået et godt greb om tingende. Tidligere var det mest kooperativer, der dominerede. Nu er det mindre vinbrug med ejere der har ambitioner om at opnå international anerkendelse.

Alentejo betyder på den anden side af Tejofloden – set fra Lissabon. Vi er i indlandet der mod øst grænser op til Spanien. Vores vinbonde i Alentejo hedder Miquel Louro og er uddannet tandlæge. I 1989 bestemte han sig til, som resten af familen, at blive vinproducent. Han erhvervede sig Quinta do Mouro der ligger lige udenfor byen Estermoz. Det er en velkendt, smuk, historisk ejendom som nu også nævnes blandt de fineste vingårde i regionen. I alle de gode omtaler henvises der tit til ejerens personlige engagement og lyst til at få det absolut bedste ud af druerne. Miquel Louro benytter kun druer fra sin egen vinmark.

Overraskende lys, nærmest vandklar i glasset. Men det skal ikke få dig til at tro, at der er noget som helst ”vandet” over vinens duft og smag. Den er intens nærmest påtrængende med citrus og fine mineralske undertoner. Smagen er sprød, tør og insisterende.  Et lækker glas vin til havets frugter. Det er de gode lokale druer som Verdelho, Arinto og Antâo der står bag. 8 timers skalkontakt før gæringen, der sker ved lav temperatur (12 grader) i 5 uger.

Hurtig på flaske, og hurtigt ud til folket mens den endnu har ungdommens charme.

Tips til servering
Perfekt til sushi.

2014 Terre del Prete, Cortese, Colli Tortonesi, Piemonte, Italien

Luigi Boveri fortæller med stolthed om familiens vingård: ”Den ligger for foden af bjergene tæt på Turino, og lige der hvor de store vine bliver skabt”.  Selv om vi er kommet meget i Piemonte, kunne vi ikke umiddelbart placere Boveri’s vingård på et kort. Men lidt søgen hjalp os hurtigt på vej. Vi er i den absolut østlige del af regionen tæt ved Alessandria og Gavi. Her ligger byen Tortona og Colli Tortonesi. Og så er vi hjemme hos Luigi.  Det er en ”ung” vingård med 15 hektar tilplantet med vin. Det er ikke mere end han og fruen og svigermor kan klare det hele selv. Børnene hjælper til i høsten.

Han har 6 hektar med grønne druer. Det var dem vi var interesseret i. Cortese hedder druen, og den har gennem tiderne givet os mange gode oplevelser. De bedste af vinene er svære at få fat i. De drikkes af de rige i Turino.

Det er næsten kun i Piemonte, at vi finder Cortese.  Den fik sit gennembrud i Gavi, nabokommunen til Luigi Boveri, hvor den var den første hvide Piemonte vin der opnåede DOCG status. Det er den højeste kvalitetsanerkendelse i Italien. Det har naturligvis inspireret Luigi Boveri, der er sikker på, at han kan nå lige så langt i løbet af nogle år. Han har lovet ikke at gøre sammen fejl som kollegaerne i Gavi, der hviler sødt på laurbærerne. Det påståes at Gavi er den mest overprisfastsat vin i Italien. Vi vil følge ham tæt.

Colli Tonesi er et smukt bakket område. Luigi har sat Cortese på en nordvest vendt skråning der ligger højt – ca. 300 meter over havet. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle og trives ualmindelig godt på den kalkholdige jord.

Når druerne er modne høstes de manuelt. En blød presning møder dem. Mosten filtreres et par gange inden gæringen sættes i gang. Det er kontrolleret koldgæring på tank. Den unge vin får lov at falde til ro på tank et par måneder inden den tappes og gøres klar til salg og nydelse.

Vinen er smuk strågul i glasset.  Næsen er blomsterrig med pift af akacie, havtorn og fersken. Smagen er frisk og charmerende. Tør og let olieret med stor velsmag.

Tips til servering
Det er en perfekt aperitif og den rigtige vin til kogt fisk, pasta og fjerkræ. Nydes afkølet.