Hvidvinskasse 30

2013 Koyle Costa, Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile

Frankrig har gjort Sauvignon Blanc kendt. Vi finder den både i Bordeaux og i Loire. Det er kun de bedste af dem, der er værd at bruge tid på, og de er som regel vældig dyre. For et par årtier siden dukkede New Zealand op med nogle fremragende Sauvignon Blanc’er. Og til endda meget fornuftige priser. De overraskede med en nærmest magisk kraft, hvor citron, hindbær, peber og grønne asparges var pakket ind i en let og elegant frugt. De er der stadig og vi anbefaler dem gerne. Både Sydafrika og Chile tilbyder sig også, men vi har aldrig fundet nogle med samme ædle og bløde smag som de dyreste franske eller med den sprødhed og magi som man kan opleve i de new zealandske. Før nu. Fornylig var vi en tur i Chile, hvor vi fandt ”klonen” der forener Sauvignon Blanc’s bedste egenskaber fra hele verden.

Det var hos vinhuset Koyle, der har sat Sauvignon Blanc i den berømte Colchagua dal, stedet som i dag regnes for landets førende kvalitetsvinsdistrikt. Vinmarken ligger helt ude til kysten, hvor man fornemme Stillehavets kølige vinde og salte luft. Her er klimaet til at stole på. Der er altid sol nok til at modne druerne, og regn er aldrig et problem. Det gør, at man kan koncentrerer sig om udelukkende, at få det bedst mulig ud af de druer der kommer ind. Ansvaret er lagt i hænderne på en erfaren herre, Alfonso Undurraga. En mand som vi har fået lov til at kalde en god ven af huset. Efter at have brugt den første halvdel af sit liv på at producerer nogle af Chiles største salgssucceser, ville han nu til at finde ud af, hvor langt man kunne nå, når man ofrede det der skulle til. Han har sat sig selv under et mægtigt pres. Hans mission er lykkedes. Han får ros, høje ratinger og fin kritik for alt han kommer ud med.

Denne Koyle Costa er ingen undtagelse. Det er 100% Sauvignon af en særlig god klon. Dyrkningen foregår biodynamisk men Alfonso tillægger ikke det den store betydning for vinens smag og karakter. Det er mere en livsstil og noget den fremtidige forbruger vil efterspørge. Det der giver vinen den bløde fylde er delvis lagring på nye træfade i et halvt år.

Lækker næse. Man fornemme grønne asparges og stikkelsbær i en fin sprød tropisk indpakning og så denne eksklusive fedme der giver vinen en perfekt balance. En vin der fortjener at blive skænker køligt i store tynde glas.

Tips til servering
Perfekt som meditationsvin og som ledsager til fisk og fjerkræ med urter og grøntsager.

2013 Pezzapiana, Castel del Monte, Torre Vento, Pulien

Frederik den II var en af de mest betydningsfulde tysk/romerske kejsere i Middelalderen. Han blev født på Sicilien i 1194 og døde i kamp i 1250. Han gik ikke af vejen for en hurtig krig rundt omkring i Europa. Han var yderligere en flittig deltager i diverse korstog. Med sin skaldede isse og sit knald røde fuldskæg skabte han respekt rundt om sig. Jagt var hans store hobby. Især falkejagt. Han har skrevet en meget detaljeret og anerkendt bog om jagt med fugle. Der var altid mindst 50 falkonerer ansat ved Frederik den II ’s hof. Han var en stor bygherre og lod opføre et halvt hundrede slotte rundt omkring på stratetiske rigtige steder. Et af de mest kendte er Castel del Monte, der ligger i et stort skovbeklædt område mellem Appeninerne og Adriaterhavet. Det fremtoner stadig magtfuldt som det står der på toppen af en høj. Man får fornemmelsen af et uindtageligt fæstningsværk, men Castel del Monte er oprindeligt tænkt som et jagtslot på grund af de store flokke af trækfugle der passerer området.

Der er også gode betingelser for at dyrke vin. Et stort plateau omkranser Castel del Monte, og man kan tælle 300 solskinsdage om året. Vand har man nok af, men aldrig for meget. Det er så ideelle betingelser, at man kan styre den meget eftertragtede drue Uva di Troia, der oprindelig kommer fra det sagnomspundne Troja i Lileasien.

Vinhuset der står bag de to Castel del Monte vine, som vi præsenterer i denne måned er Torre Vento, der har 400 hektar med vin. Det er familien Liantonia der siden 1948 har puklet for at få rødderne dybt nok i den stenede og magre jord. Det er lykkedes og man kan nu konstatere, at Castel del Monte har vundet stor international respekt.

Der laves mest rødvin i Castel del Monte, men der er også plads til lidt grønne druer. Her er brugt den hvide Bombino og Pampanuto. Sidstnævnte er med sin høje alkohol og lave syreindhold en ideel drue til blanding med den tørre og markante Bombino. Kvaliteten afhænger af, hvor grådig vinmageren er. Piner man et højt udbytte bliver resultatet en neutral tør hvidvin. Her har man kælet for druerne, der kommer fra et let bakket landskab. Vinstokkene er sat i 500 meters højde over havet. Høsten gik i gang midt september. Druerne er presset meget blødt så det kun er kødet der bruges. Koldgæring og tre måneder på tank.

Gylden grøn i glasset. Indbydende og lækker i næsen. Vilde blomster dominerer og de er også tydlige i smagen, der er tør, fyldig og nærmest fløjels blød.

Tips til servering
Det er vin der skal drikkes ung og kølig, og gerne af store glas. Som aperitif, til stegt eller grillet fisk. Eller til asiatiske retter.

2013 Praidis, Vermentino di Sardegna, Italien

Det er stærke mennesker der bor på denne ø. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op. Det har skabt international interesse for øens vine og et stort varieret udbud. Der er mere end 20 forskellige sardinske DOC’er at vælge imellem, men lad være med at prøve at lære dem at kende, for lige som mange andre steder, er det leverandøren der er den vigtigste kvalitetsfaktor.

Vi har valgt Cantina Castiadas som har været i gang i lidt mere end 50 år. Først fulgte de traditionerne, og satsede på kraft og stærk syre, men de var blandt de første af øens producenter til at skifte til nye tider. Man erkendte at kvaliteten starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre materiale.

En ny administration fik styr på tingene og nyeste og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: “Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur”.

Vermentino er den bedste grønne drue på øen. Den optræder altid meget karakterfuld og er kendt for at have en duft af blomster, æble og fersken. Oprindelig kommer druen fra Spanien, hvor man mener at det er en undersort af Malvasia. Nogle anbefaler at man lagre Vermentino flere år på flaske, andre siger med lige så stor sikkerhed, at vinene er lavet for at bliver nydt her og nu. Vi ved ikke rigtigt. Den smager godt nu, så hvorfor vente. Druerne har haft deres rødder i Sarrabus (syd-øst-sardinien), hvor de nyder det milde kystklima. Denne vin fra 2013 er flot gul/grøn, frisk frugtig næse, intens med en varm krydret undertone og en fin (positiv) let bitter eftersmag.

Tips til servering
Kølig i store glas som aperitif, til frisk fisk, let frokost eller bare når man sidder og studerer de hvide skyer på himlen.

2014 Tucumen, Chardonnay, Mendoza, Argentina

Ideen bag denne vin er, at den skal smage godt sammen med næsten alt, som man kan finde på at spise. Det er et godt udgangspunkt, og med ganske få undtagelser, mener vi at målet er nået.

De store udvandringer i slutningen af 1800-tallet fra Europa til Argentina, bragte også familien Budequer til det nye land med de mange muligheder. Familien havde lidt vinerfaring med hjemmefra og tog derfor med det samme den netop åbnede jernbane fra Buenos Aires til Mendoza, hvor vinen groede. På det tidspunkt var det ren industri med lave lønninger og store perioder med arbejdsløshed. Budequer’ne pakkede hurtigt kufferterne endnu engang og tog nordpå til Tucumen. Det kaldes også ”sukkerland”. Her lykkedes det det at blive succesfulde sukkerproducenter.

I slutningen af 1900-tallet var sukkerrør ikke mere så givtige, og de nye generationer der var kommet til tog igen sydpå for at gennemleve en gammel drøm om at lave vin. Mendoza var i mellemtiden blevet anerkendt som en af verdens bedste kvalitetsvinsområder.

Familien etablerede sig i det høje Mendoza. Der hvor de bedste vine bliver til. Det er næsten 1000 meter over havet og der er en fantastisk udsigt til Andesbjergene. Omkring byen Agrelo sikrede man sig nogle marker med meget gamle vinstokke. Druerne herfra er med til at give vinen dybde og kompleksitet. Det gælder også de grønne druer, som vinder mere og mere indpas, efterhånden som man finder ud af, hvordan de skal behandles. De skal fx. have lov til at blive fuldmodne inden de høstes. Når de kommer i hus, skal de stå køligt i et døgn, og det skal være koldgæring hele vejen i gennem. Når man vil lave hurtigt drikkelige vine skal det ske på tank og ikke i nye træfade.

Denne vin er lavet på 100% Chardonnay og af de bedste kloner. Vinmarken er i Maipu, hvor der er stor konkurrence på kvalitet. Derfor er man nødt til at tage sig sammen. Familien har penge til at gøre det ordentlig. Deres bedste vine, som for øvrigt også koster kassen, har fået megen fin omtale verden over. Men det har deres almindelige Tucumen-serie også. Vi tilbød sidste år en rød Cabernet Sauvignon fra vinhuset. Nu har vi valgt seriens hvide Chardonnay. Den er ”aromatico og frutado”. Fyldig tør med en masse velsmagende komponenter. Der er en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med eksotisk fedme med lidt ananas, mango og banan.

Tips til servering
Som nævnt – smag den til det hele (minus sødme). Producenten føler at vinen er særlig god til grillet kød, fjerkræ og fisk.