2013 I Muri, Primitivo, Vigneti del Salento IGP, Italien

Det er ikke fordi Apulien, eller Pulia som regionen hedder på italiensk, er et nyt vinland der pludselig er dukket op ud af ingenting. De har haft vin som en naturlig og vigtig landbrugsafgrøde lige siden grækerne sejlede over Adriaterhavet mange år før vores tidsregning.  De har ikke kun lavet vin til sig selv, men har også været vigtige leverandører af sort og alkoholrig vin til Europas blandingskar. Hvis man gider, og hvis der overhovedet ville være nogen ide i det, kunne man uden problemer remse en række prominente kunder op, som med stor fornøjelse har blande vin fra ”støvlehælen i deres egen.

Indtil for en snes år siden var Apulia uden sammenligning Italiens største vinregion. Hver femte liter italiensk vin kom herfra. Det var sjældent, at der blev  sat afsender adresse på.

I slutningen af 1980’erne dikterede EU, at der skulle laves mindre vin.  Der var ikke på sammen måde mere brug for ”blandingsvin”. Vinbønderne i Apulien fandt hurtigt ud af, at de med få justeringer, havde den ”rene vare” som forbrugerne var hurtige til at acceptere. Indkøber fra hele verden strømmede til. Et nyt vineventyr var en realitet.

Den Muri Primitivo vi præsenterer, viser fint hvor langt man er nået i Apulien. Det er ”luksusgruppen” Farnese, der står bag.  De har erfaring fra alle de klassiske distrikter, og nu også i Apulien, hvor de har købt sig ind i et par vinerier i Manduria-området. Filippo Baccalaro er ansat som vinmager. Han er fra Piemonte, men faldt hurtigt for den saft og kraft Primitivo-druen besidder. Han kan tæmme druen og har udviklet den til noget helt enestående. Druerne kommer fra gamle buskvinstokke, der har rødderne dybt i den røde mineralske, jernholdige jord.

2013 høsten var den køligste nogensinde. Modningen blev noget forsinket. Derfor er årgangen af svingende karakter. Filippo ventede til druerne var fuldmodne. Han blev hjulpet af en uges ”indian summer”, som skabte en fuldendt balance i vinen.  Traditionel vinifikation der afsluttes med kort tids fadlagring.

I glasset præsenterer vinen sig med en dyb ruby farve med purpur reflekser. I næsen er det den modne frugt der dominerer. Lidt krydderi dukker op. Tør og kraftig med en elegant kant der giver vinen karakter og personlighed.

Tips til servering
Vinen gør sig godt i store glas til kraftige vintermad med skønne saucer og krydret tilbehør. Skulle der ligger en flaske tilbage når det er grilltid, vil den også være en passende ledsager.