2013 Babylon’s Peak, Shiraz/Carignan, Swartland, Sydafrika

Der er dramatisk smukt i Cape provinsen. Alle siger det. Og det er også rigtigt, selv om det første indtryk man får er fattigdom og armod. Lige omkring lufthavnen bor et betydeligt antal af byens beboer i ”appelsinkasser” uden vand og el. På den anden side af vejen, ser man velfriserede golfbaner, der kunstvandes for at holde græsset grønt. Det illustrerer nogle af de spændinger der ligger og ulmer. Vil tiden langsomt løse problemerne eller vil det ende med en eksplosion? Det er de diskussioner man til stadig har.

Med Tafelbjerget foran sig, og længere ude Kap det Gode håb, hvor de to have mødes, er skønheden ikke til diskussion. Og tager man ind i vinlandet mødes man af en frodig vinhave beskyttet af bjerge, bakker og dale. Ind imellem titter vingårdene frem. De er hvidkalket og har stukgavle og stråtag. De hvide, de sorte og de farvede synes at leve sammen i største fordragelighed. Vi har mange gode oplevelser i Kaplandet. Vinbønderne forstår at lave vin. De ved hvad vi vil have, og hvad vi vil betale.

I dette tilfælde var vi ude efter en saftig, frugtrig rødvin som ville lyse op i vintermånederne. Vi besøgte vingården  Babylon’s Peak, der ligger i det område der kaldes Swartland. En times kørsel nord for Cape Town, og tæt ved havet. Vinstokkene er sat på Paardebergs granit skråninger. Det er et typisk middelhavsklima med 600 mm regn i snit hvert år. Somrene er tørre med dagstemperature mellem 25 og 35. Nattetemperaturen ligger mellem 12 og 18 grader. Det er ideelle betingelser at dyrke vin under. Granitjorden giver vinene fra Swartland en fin mineralsk karakter. Druerne er forholdsvis små med tyk skal, når de høstes. Det giver intense og koncentrerede vine. Vinstokkene står som buske. Der kunstvandes efter behov. Ikke for at øge udbyttet men for at opnå størst mulige harmoni mellem sødme og syre. Der håndhøstes i små kurve.

De får lov at stå et døgn i et koldt rum (5 grader) inden stilkene fjernes og inden de kværnes let. ”Grøden” får 48 timers kold maceration før gæringen. Hver dag pumpes mosten/vinen fra bund til top. Denne kraftige iltning er med til at stabilisere farve, duft og smag. Lagringen foregår på fransk eg.

Vinmageren er Stephan Basson. Han er fjerde generation i familiefirmaet. Stephan har her skabt en flot rødvin, hvor vellysten stiger op af glasset. Modne, saftige sorte bær med lidt chokolade og krydrede mineralske undertoner. Samgen er domineret af frugt. Tør og fyldig med en langeftersmag.

Tips til servering
En perfekt vin til den kolde vinters varme køkken.