2013 Intipalka Tannat, Valle del Sol, Peru

Vi er lige kommet hjem fra vores årlige indkøbstur til Sydamerika. Endnu engang blev vi overvældet af udbuddet og kvalitetsniveauet. Vi spurgte om der var noget nyt i gære, noget som kunne overraske vores kunder?

For at gøre en lang historie kort, så befandt vi os lige pludselig i Lima, Peru. En lang tur gennem Atacama-ørkenen, hvor det ikke har regnet  de sidste ti år,  bragte os til det gamle Inka-rige og absolut nye vinoplevelser. Vi havde de rigtige introduktioner med fra Chile, og kom derfor hurtigt indenfor hos de vinbønder der fører an i det der omtales som lidt af en vinrevolution. Vi havde en opfattelse af at det kun var lidt for sjovt, at nogen lavede vin i Peru. Vi blev belært om noget andet. Allerede i kolonitiden var man største eksportør af  sydamerikansk vin til Europa. I 1600-tallet dækkede vinen et areal der var halvt så stort som Bordeaux er i dag. Og det er stort. I slutningen af 1800-tallet blev Peru, som så mange andre vinlande ramt af vinlusen, der ryddede alt. Ingen havde mod på at begynde forfra igen.

I midten af 1970’erne startede den peruvianske vinrenæssance. Der blev plantet intenst i kystregionerne omkring Pisco og Icadalen. Familien Queirolo nævnes som nogle af pionererne. De kom i 1877 fra Génoa til Lima, hvor de fik en god handel med Pisco, den lokale brændevin. De blev også kendte for at producere almindelig bordvin til de lokale.

Familiens tredje generation bestemte sig i år 2000 til at satse på kvalitetsvin til eksport. Der blev etableret nyt vineri og tilplantet intenst i nogle af de kølige dale. I år 2007 kunne de introducerer den første årgang fra Icadalen. Den blev meget vel modtaget. Druerne er høstet fra den højeste del af dalen, der ligger 500 meter over havet, cirka 60 kilometer fra kysten (Stillehavet). Man taler om, at man er underlagt et specielt ørkenklima med friske, kolde vintre og solrige, tørre somre. Der kan være op til 20 graders forskel mellem dag og nat. Tidligere var der nogle vinbønder der forsøgte sig med at høste to gange om året, men nu nøjes de fleste med bare en enkel, og så gør sig umage med den.

Vi smagte en række forskellige druesorter. Alle de klassiske internationale sorter var repræsenteret. Vi valgte Tannat som ser ud til at blive Peru’s signaturdrue. Den er oprindelig fra Bordeaux, men fik for lidt sol på de kanter, og blev derfor alt for syrerig. I Peru solbader den og blødgøres uden at den mister kant. Det er en tæt, mørk og kompleks vin. Saftig frugt, brombær i en fyldig, frugtdomineret duft og smag. Men også med den velkomne friske syre der giver vinen karakter og gør den madvenlig.

Tips til servering
Det er en rigtig bøfvin, der ikke lader sig slå ud af noget som helst.