2013 Domaine Sebastien Rabier, Chusclan, Côtes du Rhone Villages, Frankrig

Côtes du Rhône-appellationen dækker over både røde, hvide og rosé. Det er generelt gode velsmagende vine, der fås til fornuftige priser. De er lavet for at blive nydt her og nu uden de store armbevægelser. Der er stadig en ”bund” af uinteressante regionale Côtes du Rhône-vine, som man skal prøve at undgå. Eller bedre – gå et skridt op ad kvalitetsstigen – og kig efter Côtes du Rhône-Villages. Det er de bedste kommuner nord for Avignon. De har fået lov at benytte denne betegnelse plus deres kommunenavn.

I dette tilfælde er det ”Clusclan”, der ligger tæt ved Rhônefloden på den vestlige bred, tæt ved byen Bagnols-sur-Cheze. Det er et af de mindste Villages-områder. Der er kun godt 150 hk i alt at gøre godt med. Det er en af grundende til, at vi sjældent møder den i Danmark. Der har været dyrket vin i og omkring Chusclan siden romertiden. Senere kom Benedektinermunkene til og gjorde den så efterspurgt, at den også blev efterspurgt ved forskellige hoffer. Man har skriftlige beviser på, at Chusclan i begyndelsen af 1800-tallet også blev skænket i Danmark, hvor den blev regnet blandt de bedste vine fra Rhône.

Men hvorfor er disse Villages-vinene så bedre end de regionale Côtes du Rhoner? Svaret er strengere krav på alle områder. Alkoholprocenten skal være mindst 12 ½ %, og er ofte 14 som her. Hektarudbyttet skal være helt nede på 42 hektoliter pr. hektar. Denne vin er endnu lavere (35). Det er bare et par af forklaringerne på den højere kvalitet.

Domaine Sebastien Rabier ejes og drives af det berømte makkerpar Rabier og Ranvier. De har været konsulenter på en række succesfulde vingårde i Rhônedistriktet. Deres ideer og viden overføres selvfølgelig til deres egen vine. På dette domaine arbejdes der med 35 år gamle vinstokke. En skøn blanding af Grenache og Syrah. Der sorteres grundigt både i marken og inden druerne når kværnen. Først en kold udblødning af mosten og så en stille og rolig gæring, der styres af temperaturkontrol. Ingen fadlagring. Man ønsker at bevare vinens naturlige frugt optimalt. Men hvilke på tank i et halvt år, så vinen kan bundfælde ved egen kraft.

Rubin med violette strejf. Saftig frugt, hindbær, kirsebær og lidt sød peber. Smagen har fedmefyldt ynde, den fylder godt i munden og har en bemærkelsesværdig rund og blød kraft.

Tips til servering
Til grillet kød, skøn ratatouille – i det hele tager middelhavskøkkenet.