2012 Calidio, Campi Verlerio, Molise Rosso DOC, Italien

Vi har ofte hentet vin hjem fra Abruzzo. De vinkloge vil vide, at vi er i Mellemitalien. Priserne er til at betale og kvaliteterne rammer det mange danskere, synes er et rigtigt godt glas vin. Det er Montepulciano-druen der hersker her. Især i dalene mellem de høje kystbjerge får man nogle overraskende elegante og velsmagende vine. De bedste af dem har for lidt konkurrence og priserne stiger så meget, at man begynder at kikke andre steder. Fx i regionen Molise som ligger lige syd for Abruzzo. Her er det også Montepulciano-druen der dominerer, og det er også dalene ud til Adriaterhavet der er de foretrukne.

Vinmæssigt er Molise en af de nyere opdagelser for de fleste danskere. Historisk har man faste beviser på, at mennesket har boet her i flere hundrede tusinde år. Man har blandt andet gravet en gammel vej op, som på store strækninger er ”brolagt” med dyrehovedskaller. Det var ikke romerne der lavede den første vin i Molise. Det var et folkeslag der hedder oscanere, men det var romerne der omkring starten af vores tidsregning, gjorde vinene kendte uden for regionen.

Efter romertiden var det i næsten 2000 år, noget som kun de lokale kendte. Først i vores generation er lysten til at lave noget vin, der kan gøre sig internationalt, kommet tilbage til Molise. Meget af det vin der laves i dag, er stadig kun for den lokale gane, men flere og flere kan konkurrere med moderne standarter. Og det er dem vi er på jagt efter.

Her er fx en charmerende og velsmagende rødvin, som alle vil kunne lide. Det er 100% Montepulciano-druer. Dyrket på 10 hektar stenet og leret jord. Vi er oppe i 273 meters højde men stadig beskyttet af bjergene ud til kysten. Vinstokkene er i gennemsnit 15 år gamle. Druerne er håndhøstet i tredje uge af oktober. Gæringen foregår på temperaturregulerede ståltanke. Lagring på stålfade, hvor vinen bundfælder ved egen kraft. Man ønsker med alle midler at sikre den saftige og velsmagende frugt i vinen. Derfor lagres vinen ikke på træfade.

Tips til servering
Dyb mørkerød i glasset. I næsen med et lækkert pift af viol der blander sig fint med duften af mørke kirsebær og underliggende fine krydrede toner. Smagen er passende tør uden at ridse. En god frugtsyre giver liv og glade dage, og gør det til en fremragende vin til kødretter ol.