2013 Fernandez de Piérola, Rioja Joven, Spanien

Vi danskere elsker Rioja. Det gælder i alt fald den generation der tilbage i 1970’erne opdagede mulighederne i det nordspanske. På ganske få år blev vi den største kunde i Rioja. Fra at være aldeles ukendt kunne vi lige pludselig vælge mellem 180 forskellige mærker og typer. Der var ikke den tankstation i Jylland der ikke havde mindst en håndfuld at vælge imellem. Det var bemærkelsesværdigt, især fordi vi lige var blevet medlem af EF og at fokus derfor i høj grad var på fransk vin. Men vi kunne lide smagen af Rioja. Den var noget ganske særligt, og let genkendelig. Tør men på ingen måde krads. Den virkede endda lidt sødlig, lidt cremet med en god fylde og undertoner af vanilje, jordbær, peber og karamel. Det var i alt fald sådan vi lærte at kende Rioja. Efterspørgslen steg ikke bare fra Danmark men nu også fra resten verden. Vinenes karakter ændrede sig ganske langsomt fra det fede, bløde egetræsagtige til en lettere og mere frugtagtig vin. Man var på vej til at finde den internationale smag.

Og for at komme de nye vindrikkere i møde introducerede man også en Rioja type, der sælges som ”joven”. Det betyder ”ung” på spansk. Den skulle ikke fadlagres, og derfor skal man ikke lede efter egetræ i duft og smag. Det er en vin som er domineret af ungdommens frugt og friskhed.

Druerne er 100% Tempranillo der er høstet i Rioja Baja i den østlige del af distriktet og nord for Ebro floden, der er kendt af alle kryds og tværs løsere. Bedes der om spansk flod på fire bogstaver, så skal man bare skynde sig at skrive ”Ebro”.

”Joven” (udtales ”hro-ven med et rullende r) er vin, der er beregnet til at blive drukket her og nu, mens man stadig kan fornemme drueskallerne, mosten og den kølige kælder.

Gæringen af de afstilkede druer foregår på temperatur-regulerede ståltanke. Omdannelsen fra drue til vin varer ca. 12 dage. Temperaturen holdes mellem 26-28 grader.

Denne unge vin fra Fernadez de Pierola har alle de egenskaber en god joven skal have. Den er mørk violet i glasset. Brillant og indbydende med en frisk vinøs næse, der får tankerne hen på ung vin der skænkes direkte fra fad. Vilde bær, lidt jordbær og fine mineraler runder duften af.  Flere af indtrykkene forstærkes i smagen, som på samme tid både er påtrængende og afdæmpet med en fin balance mellem syre og sødme. Ingen skarpe hjørner.

Tips til servering
Vinen serveres i store glas og gerne et par grader under stuens temperatur.
Perfekt til udendørsretter – til Middelhavskøkkenet ol.