2013 Aglianico Benevento igp, Campagnien, Italien

Vi er endnu en gang taget til dejlige Italien, hvor udbuddet af vin er stort og frodigt. Vi overraskes gang på gang. Som unge vinhandler kunne man nøjes med at interessere sig for Chianti og Piemonte. Men så kom Amarone og stjal opmærksomheden indtil prisernes himmelflugt gjorde dem uinteressante for de fleste. Det fik os til Syditalien, hvor en hel ny verden ventede på at blive udforsket. Især Puglia og Sicilien kom på de danske hitlister. Nu har skæbnen bragt os til Campanien. Det er indgangen til Syditalien. Napoli er hovedbyen. Sorento-halvøen trækker tusinder af turister til – hver dag. Vesuv-vulkanen er stadig aktiv men ryger kun lidt i smug. Det var her i dette skønne landskab, at antikkens grækere viste, at vin ikke bare var en medicin der dulmede hverdagens trængsler, men et nydelsesmiddel, der gjorde det værd at leve. Romerne fulgte vintraditionerne op med deres berømte Falernum. Alt sammen var det i Campanien.

En ny generation vil genopfinde Campanien som vinland med kvalitetsvine der kan betales. Benevento (en provins i regionen Campanien) kan udmærket gå hen og blive kodeordet for denne bevægelse. De tidligere generationer koncentreret sig med stor dygtighed om kvantiteter på bekostning af kvalitet. Løsningen er de rigtige druesorter og et lavt udbytte. De der gør det sætter standarten i dag.

Vinen har fået navn efter en af de bedste druer i Syditalien. Aglianico hedder den – kendt for sin fyldige fasthed og sit lagringspotentiale. Den blandes ofte med Cabernet Sauvignon og Merlot, og giver en vin med internationalt snit.

Her er den i en 100% Aglianico udgave, og det er vel her Campanien har sin fremtid. Druerne er høstet i de kølige bjerge nordpå i Benevento. Vinhuset har 30 hektar der ligger i 300 meters højde over havet. Syd-vest-vendt kalkjord. Druerne blev håndplukket i periode 10. til 17. oktober. Vinifikationen er temperaturstyret. Lagring på tank, hvor vinen får en naturlig bundfældning. Tappet på flaske og klar til at blive nydt.

Vinens elegante indpakning (flaske/etiket) giver gode forventninger til indholdet. Som indfries. En smuk mørk brillant farve. Både i næse og i ganen fornemmes en fylde og en vægtighed der er ud over det normale. Den har en god og passende syre, den er koncentreret og saftig med fine røgede undertoner. Maksimal velsmag.

Tips til servering
Perfekt til grill, marineret kødretter ol.