2013 Stanford Hills, Shiraz, Walker Bay, Sydafrika

Godt og vel en times kørsel sydvest for Cape Town ligger den lille charmerende by der hedder Stanford. De gamle huse er velholdte og malet i stærke farver. Byen er naturligt blevet et yndet udflugtsmål, og turisterne bydes velkommen med masser af tilbud. Lige uden for Stanford ligger Weltevrede, en historisk farm grundlagt af hollændere. De kultiverede en af de lokale blomster. Veldfire hedder den. Den er stærk orangefarvet og når den er i fuldblomst fra august til december ligner marken et flammehav. Den er ikke bare smuk, men også en god eksportartikel. Der er femten ansatte til at plukke og pakke blomsterne, som i stort tal sendes til Europa.

Når plukkerne er færdige sendes de på juleferie og starter igen i januar med at gøre klar til vinhøsten. Peter og Jani Kastner og deres tre drenge har etableret det man kalder et butiksvineri i de skønne omgivelser. De kalder det Stanford Hills. De optræder ofte med god omtale både lokalt – men mere og mere også internationalt. De nyder godt af kølige vinde fra Walker Bay og den klare luft fra bjergene lige bag.

Det er Peter Kasner selv der står for vinifikationen. Han går ind for at vinene skal have et solidt alkoholdindhold og at de skal være typiske for deres oprindelse. Her er det en 100% Shiraz fra Stanfort Foothills. Det er efter Sydafrikanske forhold et koldt område med betydelig vinterregn. Druerne er håndplukket 13. marts 2013. Udbyttet var 2,5 tons pr hektar. Druerne blev sorteret både i marken og da de kom i hus. De blev kværnet og holdt kolde i et par dage, så most og skaller kunne udblødes bedst muligt. Gæringen foregik på små beholdere, og toppen blev presset ned tre, fire gange om dagen.

Gæringstemperaturen blev hold på under 28 grader i hele perioden. Vinen blev ved egen kraft flyttet til små træfade (fransk og ungarsk eg) hvor den fik lov at lagre i 10 måneder.
Den kan tåle at ligge, men den kan også tåle at blive nydt nu, endda med stor fornøjelse. Mørk og tæt i glasset. Næsen fyldes med krydrede noter af mørke bær, solbær og røgede undertoner. Smagen er saftig, fyldig med et lækkert indslag af sødmefuld ristet træ. Den sorte peber kommer helt til sidst og understøttes af fine tanniner, der er med til at give vinen kant.

Tips til servering
Til kraftige og krydrede kødretter.