2013 Castello di Torre in Pietra, Roma Doc

Ingen må være i tvivl om, at denne vin kommer fra Italiens hovedstad. Roma står tydeligt og med store bogstaver. Det kan måske undre en og anden, at man ikke har set det før, men det skyldes at det er en helt ny DOC, som først blev officiel med årgang 2011. Vinmarkerne støder op til den sydlige bygrænse. Etruskerne var de første til at producere vin på disse kanter. Det er snart 3000 år siden. Skiftende paver har gennem tiderne været med til at holde gang i vinproduktionen. Og med den nye DOC forventer man sig en endnu større interesse for ”Roma-vine”. Turistforeningen har måske også være indover.

Castello Torre in Pietra er en af ”Roma’s” betydeligste vinhuse. De har markeret den nye DOC med at gøre hele deres vinproduktion økologisk. Det tager tre år. I denne periode må man ikke bruge kunstgødning eller pesticider. Castello Torre in Pietra fik certifikat med årgang 2011. Vi spurgte vinmageren om vinene så var blevet bedre?: ”Jamen det er de, og hvis I spørger hvorfor så er svaret ganske enkelt, det er fordi vi er nødt til at være ekstra omhyggelige i marken. Ved at frasige os muligheden for at sprøjte mod forskellige sygdomme, er vi nødt til at sørge for, at disse sygdomme ikke rammer os. Det kræver daglig opmærksomhed og hurtig indsats, for at stoppe angreb. Men det kan lade sig gøre. Vi har også en fornemmelse af, at jo længere vi er økologer, jo lettere bliver det”.

Denne Roma Doc 2013 blev frigivet til salg d. 15. Juni 2014. Ideen er, at den skal nydes mens den er ung og frisk. Loven påbyder at blended skal indeholde mindst 50% Montepulciano. Det er en drue der gør sig godt på disse kanter, hvor den giver vægtige vine med modne tanniner. 35% udgøres af den sjældne drue Cesanese, som er blevet mere og mere respektabel. I de rigtige hænder kan den blive til en ekstraordinær god vinoplevelse. De sidste 15% hentes fra Sangiovese, den store rødvinsdrue i Mellemitalien.

Vinmageren hedder Filippo og han er kendt for at lave friske og frugtige vine uden fadlagring. Denne vin har gæret på drueskindet i 12 dage ved 20-23 grader, og derefter en uge uden skaller. Der opstår spontant en malolaktisk gæring (den hårde æblesyre omdannes til blød mælkesyre). Efter omstikningen lagres vinen 6 mdr. på tank. Når den tappes på flaske er den klar til at blive nydt. Farven er ruby med et teglstensrødt skær. Meget imødekommende i næsen. Kirsebær, blommer og saftig frugt. Smagen er rund og blød. Den får kant af en frisk frugtsyre der blander sig fint, og gør det til en god vinoplevelse.

Tips til servering
Server vinen et par grader under stuens temperatur. Til pastaretter, fjerkræ og lyst kød.