2013 Casa Gualda, Singular, Vino La Tierra de Castilla, Spanien

En god dagligvin fra verdens største vinland. Der laves vin i alle Spaniens regioner. Denne vin har oprindelsesgaranti Castillen, det man kalder Castilla La Mancha. Vi er i området syd for Madrid, der hvor Don Quijotes, sammen med sin tro væbner kæmpede forgæves mod vindmøllerne. Det er en højslette, hvor der kan være 30-40 plus-grader om sommeren og 20-30 minus-grader om vinteren. Det skal være vinstokke af en særlig støbning, som kan klare disse ekstremer. Tidligere kunne vinene godt være lidt grove. Det afhjalp man med at blande med en god portion hvidvin. Det er der nogle der stadig gør. Det er ikke ulovligt.

De seriøse vinmagere i Castilla La Tierra de Castilla er hoppet af denne vogn og har erkendt at vinens kvalitet primært skabes på marken. I løbet af en generation har det ændret udbuddet af vin fra Castilla. Mange spændende vine venter på at blive opdaget.

Vi var på besøg hos Casa Gualda, der ligger i Valencias bagland. Her har en flok gode vinbønder slået sig samme om, at bidrage til områdets vin ry. Man har mere end 1000 individuelle ”plots” med gamle vinstokke. Med gammel menes over 50 år. Hver enkelt vinstok giver ikke så meget udbytte, men det man får er intenst og koncentreret.

Casa Gualda koncentrerer sig om at lave den gode dagligvin, som man ikke bliver træt af at drikke. Druerne er 40% Tempranillo, 40% Bobal og 20% Syrah. Druerne høstes separat (når de er fuldmodne) og vinificeres også separat. Man ønsker at smage og bedømme de enkelte vine ”rene”, så man bedste mulig kan bestemme blandingsforholdet. Den endelige blanding får nogle måneder på træfad indtil den rette harmoni er opnået.

Rubin rød med et purpur skær. Intens uden at være påtrængende. En god rund frugt hvor Syrah’en givet sit bidrag. Det hele blander sig med mineralske undertoner. I munden opleves varme og en behagelig blødhed men også med en fin kant i eftersmagen.

De lokale drikker den kølig (14-15 grader). Vi siger at man først skal forsøge sig med en serveringstemperatur på bare et par grader under stuens temperatur.

Tips til servering
De lokale skænker gerne vinen til ris- og pastaretter, til stews, lyst kød og grillet fisk.