2012 Bolonero, Castel del Monte, Torre Vento, Italien

Frederik den II var en af de mest betydningsfulde tysk/romerske kejsere i Middelalderen. Han blev født på Sicilien i 1194 og døde i kamp i 1250. Han gik ikke af vejen for en hurtig krig rundt omkring i Europa. Han var yderligere en flittig deltager i diverse korstog. Med sin skaldede isse og sit knald røde fuldskæg skabte han respekt rundt om sig. Jagt var hans store hobby. Især falkejagt. Han har skrevet en meget detaljeret og prist bog om jagt med fugle. Der var altid mindst 50 falkonerer ansat ved Frederik den II ‘s hof. Han var en stor bygherre og lod opføre et halvt hundrede slotte rundt omkring på stratetiske rigtige  steder. Et af de mest kendte er Castel del Monte, der ligger i et stort skovbeklædt område mellem Appeninerne og Adriaterhavet. Det fremtoner stadig magtfuldt som det står der på toppen af en høj. Man får fornemmelsen af et uindtageligt fæstningsværk, men Castel del Monte er oprindeligt tænkt som et jagtslot på grund af de store flokke af trækfugle der passerer området.

Der er også gode betingelser for at dyrke vin. Et stort plateau omkranser Castel del Monte, og man kan tælle 300 solskinsdage om året. Vand har man nok af, men aldrig for meget. Det er så ideelle betingelser, at man kan styre den meget eftertragtede drue Uva di Troia, der oprindelig kommer fra det sagnomspundne Troja i Lileasien.

Vinhuset der står bag de to Castel del Monte vine, som vi præsenterer i denne måned er Torre Vento, der har 400 hektar med vin. Det er familien Liantonia der siden 1948 har puklet for at få rødderne dybt nok i den stenede og magre jord. Det er lykkedes og man kan nu konstatere, at Castel del Monte har vundet stor international respekt.

Her er den mytiske drue Nero di Troia i næsten ren kultur. Den er blandet med en lille smule Aglianico, som ellers er den store drue i Apulien. Nero di troia fra Castel del Monte kan i de rigtige hænder udvikle sig til en klassisk stor vin med et imponerende lagringspotentiale. I gamle dage var den stram og syrerig, men det havde man vænnet sig til. Moderne forbrugere efterspørger ikke den slags vine. Derfor er stilen i dag med mere saftig bærfrugt, mere charmerende og noget lettere at gå til. Men det skal gøres uden at dække over alle de gode takter. Det er her udfordringen ligger.

Druerne er høstet i sidste halvdel af oktober og gæret på tank og lagret i 8 måneder. I glasset mørk ruby. Brillant og indbydende. Delikat i næsen, elegant med fine krydrede undertoner. Fyldig tør med en god eftersmag, der bliver lang tid i munden.

Tips til servering
Ikke for tung mad. Entrecôte, andebryst, fjerkræ i det hele taget.