2009 Cannonau di Sardegna, Capo Ferrato Riserva, Italien

Cannonau er navnet på Sardiniens lokale drue. Man møder den over alt på øen. Man slås lidt om, hvor man laver den bedste vin. Vi har ikke smagt alle mulighederne, men er meget begejstret for de vine der kommer nede fra Capo Ferrato, der ligger på øens østside og helt sydpå. Historisk er man her kendt for at tilsætte tørrede druer til vinen, for at give ekstra fylde, saft og kraft. Det var netop sådan øboerne ville have den. Den gik godt til den lokale stærke kost.

Madvanerne har ændret sig. Middelhavskosten har nu fået tag i dagligdagen, og vinene må indpasse sig derefter. Man søger mod mere elegante og frugtrige vine. Det er imidlertid ikke alle vinmagere der mestre de nye tider. En af dem der gør, og som har fået international succes er Cantina Castiadas, som har mere end 50 års erfaring på øen. De var blandt de første til at ændre stilen. Som andre succesfulde producenter erkendte de at kvaliteten starter i marken. Beliggenheden blev nøje udvalgt. Kun det bedste vinstoksmateriale fik lov at få rødderne i jorden. Der blev plantet tættere og sat begrænsninger på mængden af druer der måtte høstes.

En ny administration fik styr på tingene og den bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med lokalt fingeraftryk. Som de siger: ”Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystalklare hav og den utæmmede natur”.
Cannonau er uden diskussion Sardiniens signaturdrue.

Druen er oprindelig spansk, hvor den kaldes Garnacha, et navn de fleste sikkert vil nikke genkendende til.

Den kom til Sardinien for et par hundrede år siden, og den har fundet sig godt tilrette. Den optræder med en helt speciel karakter, som man ikke kender fra det spanske. Den har en tydelig duft af svesker, blommer og en særlig krydret eftersmag. Populariteten skyldes i stor grad også, at det er en bekvem drue at arbejde med. Eneste ulempe var at vinen let oxiderer. Moderne teknik sikrer, at det ikke er noget problem mere.

Vinen i glasset står med en flot mørk mahogni farve, der antyder en moden og udviklet vin. Den har fine noter af skovbær, blomme, viol og intense krydrede undertoner. Smagen er saftig og kompakt med svesker og sorte bær.

Tips til servering
Serveres i store glas til svine- og kalvekød i velsmagende saucer.