2012 vindius, mencia Roble, Vinos del bierzo, spanien

Vi er i Spanien og ved porten til Galicien. Det er et højland der ligger godt beskyttet af bjerge og tætte pinjeskove. Dramatisk smukt. Bierzo omtales som et lille hjørne, der har løsrevet sig fra den castilianske bjergkæde.  Klemt inden mellem de voldsomme vine fra Douro og de lette og frugtrige vine fra Galicien. Man har aldrig forsøgt at efterligne vinstilen hos naboerne. Man er ganske godt tilfreds med den vin der skabes af de lokale druer. Den blå Mencia og den grønne Godello. De står i 500-600 meters højde på de bløde bakker i dalene.

Vinos del Bierzo er det største vinhus i appellationen. De råder over mere end 1000 hektar med vinstokke, og er absolut førende med viden og ny teknik.  Bodegaen ligger ved indgangen til  byen Cacabelos. Det er en smuk lille hyggelig markedsby. På torvet står en statue af nogle vinplukkere i arbejde. Det er for lige at minde byens borgere om, hvad man lever af.

Bierzo er først og fremmest et rødvinsdistrikt, og selv om andre druer er tilladte så er det Mencia druen der foretrækkes når det skal være bedst. Her i en 100% udgave, håndhøstet fra gamle vinstokke (65-85 år). Det smages tydeligt at biercianerne kan lokke mere varme og tyngde ud ad druerne, end det nogensinde lykkes for deres naboer i Galicien. De lokale sammenligner druen med Cabernet Saivignon, men det er der slet ingen grund til. Den klare sig helt uden sammenligninger.

Når druerne er kommet i hus kværnes de let og lægges til kold maceration i 3-5 dage. Den alkoholiske gæring foregår på cementtanke. Derefter 4 måneder på fransk eg. Mørk kirsebærfarvet med et purpur skær. Saftig moden sort frugt med både frugt og mineralske reflekser. Rund, blød og fyldig. Fløjlsblød og kødagtig vil nogen sige.

Tips til servering
En god og velsmagende vin der har det bedst i store, fyldige glas. Perfekt til lamme- og kalvekød med  traditionel tilbehør. En flæskesteg vil også føle sig tilpas i selskabet.