2012 Quinta da Cassa Douro, Portugal

Rui Roboredo Madeira havde i nogen tid set frem til, at der skulle stå år 2000 i kalenderen. Han mente nemlig, at det var så stor en begivenhed, at det skulle markeres på en særlig måde. At det skulle være noget med vin, var han aldrig i tvivl om. Det var jo det han havde beskæftiget sig med. Resultatet blev, at han med årgang 2000 etablerede sig med egen vingård og firma i Upper Douro dalen, hvor en lille håndfuld vingårde allerede havde skabt store resultater.  Rui Roboredos havde et helt defineret mål: Han ville være blandt de bedste. Og det skulle være med dalens traditionelle druer og nyeste og bedste teknik.  Druerne hentes på skifferskråningerne i det der ellers er ”portvinsland”. Det var romerne der i sin tid fik system i vindyrkning på disse kanter. De var jo vant til vin hver dag. Da de igen var ude af regionen fortsatte vinproduktionen uden dog at gøre sig bemærket udenfor lokalsamfundet. Det var først i 1700-tallet da Marquis’en af Pombal fik sat skik på Portugal. Og det var primært Dourodalen og de stærke vine, der nød godt af det. Det er først i nyere tid, at Douro også er blevet kendt for rød-og hvid bordvin. Det er til gengæld gået stærkt siden og i dag nyder Dourovinene stor international anerkendelse. Rui Roboredo Madeira har været en af frontfigurerne og er meget tilfreds med udviklingen. ”Men vi er stadig på vej. Jeg glæder mig hver dag over, at kunne dele min passion for Dourovinene. At få andre til at fornemme de dufte jeg er vokset op med. Vilde roser, sommerblomster, frisk frugt og saftige bær.”

 

Portvinskendere vil nikke genkendende til druevalget. Det er Tinta Roriz, Touriga Franca og Touriga Nacional.  Det er heftige druer, der giver saft og kraft til vinen. Rui Roboredo sørger for at få alle de gode sager ud af druerne. Han ønsker at præsentere vinen i en elegant, fyldig og frugtig indpakning, og det er lykkedes. Vinstokkene står på skiffer skråninger i 450 meters højde. Gennemsnitsalderen er 12 år. Der håndplukkes. Klaserne kommer ind med stilke og presses umiddelbart. Det giver en frisk syre til den søde most. 8 måneders lagring delvis på fransk og amerikansk eg.

I næsen en fin aroma af røde bær og lidt krydderi. Fylder godt i munden og markerer sig med en passende tørhed. Det er en god madvin.

Tips til servering
Fx til middelhavskosten eller bare når man forventer et godt glas rødvin, som alle kan lide.