2012 Bloem, Red Suidre, Western Cape, Sydafrika

Det var hollændere, der var de første til at se mulighederne for vinavl på Afrikas sydspids. Det startede med kolonisering af Kaplandet i midten af 1600-tallet. Selv om de efter boerkrigen blev smidt ud af englænderne, er der stadig mange hollandske ord, der hænger ved. Blandt andet ”bloem” der betyder blomst. Det er ikke vinblomsten der henvises til, men den fantastiske flora der dækker alt der ikke er opdyrket. Ingen andre steder på kloden finder man en så varieret vækst, som her. Står man midt i det, mærker man hvordan sindet fyldes af tusinder forskellige dufte. Druerne rundt om suger til sig og det giver Kaplandets vinen det specielle særpræg, som vi godt kan lide og som er let genkendelig. Det velduftende område kaldes også ”Cape floral Kingdom”. Så er ingen vel i tvivl om, at det er noget ganske særligt, man er på vej ind i.

 

Her er også den kølighed der kræves for at lave kvalitetsvine. Sydvinde fra Ishavet dæmper den værste sommervarme. Sol er der altid nok af. Høje bjerge beskytter mod norden vinde. Det er ren idyl. Når man ikke bruger ordet ”paradis” er det fordi der stadig er for mange uløste sociale og politiske problemer. Det har ikke forhindret vinene i at blive bedre år efter år. I dag står man med et fuldt sortiment af spændende sydafrikanske vine, der på alle fronter kan konkurrere med andre oversøiske vine og de traditionelle europæiske.

 

Her en meget traditionel blanding af to klassiske druer. Det er Syrah og Mourvèdre, to helt naturlige partnere, der har stået sammen mange hundrede år. Vi kender dem fra Rhônedalen, hvor de giver kraftige og fyldige vine. Denne egenskab har de beholdt ved udflytningen til det allersydligste Afrika. De kan lide varmen og den stenede jord. Syrah har med 79% fået lov til at dominerer denne vin. Dens kraft og saft kommer tydeligt igennem sammen med den klassiske solbær duft-og smag. I Sydfrankrig er der tradition for at blande Syrah med Mourvédre, og det gør man også her i Kaplandet. Den giver en kødfuld og rustik karakter til vinen. Sammen giver de en velsmagende vin med både eksotiske undertoner og noget mineralsk.

Tips til servering
Smagen passer fint til kraftige kødretter, grill o.l.