2013 Dom Minval, Premium Merlot/Cabernet, Pays d’Oc, Frankrig

Vinproduktionen i det sydfranske er organiseret med den danske andelsbevægelse som forbillede. De to gamle provinser Languedoc og Roussillon udgør til sammen verdens største vindistrikt. Flere tusinde vinbønder har deres gårde og arbejde her. Det er ofte småbrug, som koncentrerer sig om at dyrke druerne, høste dem og bringe dem til den nærmeste andelsforening, som så tager sig af vinifikation, lagring og salg.

 

De første kooperativer opstod i starten af 1900-tallet, og selv om man godt kan få den opfattelse at bevægelsen er på retur, så er virkeligheden den, at bag det meste vin fra Languedoc og Roussillon står et kooperativ. Og det skal man ikke på nogen måde beklage, for de har på alle måder fulgt med tiden, og har investeret i ny teknik og viden, så standarten er høj og ofte over gennemsnittet i distiktet.

 

Ouveillan kooperativet blev grundlagt af et par hundrede små vinbrug i 1936. Vi har besøgt dem flere gange, hvor vi har noteret os ordnede forhold, stor entusiasme og virkelyst. Og en særlig interesse for, hvad der rører sig rundt om i verden, og hvordan de selv kan udvikle sig. Vi har netop fået at vide, at Ouveillan har fusioneret sig med to andre kooperativer og har taget navnet ”Vignerons du Narbonnais”. Der er samtidig investeret massivt i nyt udstyr og teknologi, så det er muligt at få de allerbedste egenskaber ud af de druer man modtager. Vi har den største tiltro til, at det vil gå godt.

 

Pays d’Oc – landet d’Oc – er et udtræk af Occitanien som er middelalderens navn for Sydfrankrig. Her talte man sproget Oc.

 

Merlot og Cabernet findes i hele verden. I mange forskellige udgaver og ikke altid lige vellykkede. Vinbønderne i Pays d’Oc er mere eller mindre naboer til Bordeaux-distriktet, som har gjort de to druer berømte. Bordeauxfolket indrømmer at vejret i det sydfranske i de fleste årgang er mere ideelt end det de selv har, og derfor betragter de Pays d’Oc, som en oplagt konkurrent.
Små Bordeauxvine kan være lidt skarpe i kanten. Det er denne Dom Minval bestemt ikke. Den er nærmest robust og kompleks med tydelig frisk frugt, lidt underskov og krydderier. Munden fyldes af silkeblød saft med en kant af modne tanniner. En god mundfuld vin vil de fleste notere.

 

Tips til servering
Til grillen, til kraftige kødretter med det hele til.