2011 Vinorum Malbec Reserva, Lujan de Cujo, Argentina

Der er bred enighed om, at Malbec hentet fra højlandet bag argentinske Mendoza, er et drønsikkert vinvalg. Det er topkvaliteter til fornuftige priser. Malbec er en gammel Bordeaux-drue, som på grund af succesen i Argentina, er ved at få en renæssance i Europa. Men ingen andre når samme resultater som her i Mendoza og omegn.

 

Vi er oppe i mere end tusinde meters højde. Andesbjergenes sneklædte bjergtoppe står som et magtfuldt bagtæppe. Nætterne er kølige og dagene fornuftigt tempereret. Det er ideelle betingelser for vinavl. Der er dog et lille problem, det regner kun ca. 200 mm om året. Desværre kommer næsten al væden i perioden lige før høsten og ofte i form af kraftige haglbyger. På få minutter kan de klæde en vinmark af, og efterlade nøgne vinstokke og grædende vinbønder. Forsikringsselskaberne vil ikke være med, og derfor ser man flere og flere vinmarker der beskyttes af kraftige nylonsnet. På trods af det ,er Lujan de Cujo blevet en af de mest eftertragtede adresser. Man kalder det Mendoza’s ”Medoc”.

 

Storheden fra vinmarkerne breder sig ind i Mendoza-by. For få årtier siden var det bare en provinsby uden storhed. Ingen højhuse, ingen prestigehoteller eller fine restauranter. Men hyggelig alligevel med en tydelig sydeuropæisk charme, grønne pladser og masser af skyggefulde træer. Nu rager flere høje hus op i bybilledet, en række fornemme hoteller byder sig til. Nogle af Argentinas bedste restauranter ligger side om side.

 

Med den interesse verdens vinkøbere viser, vil vinen fra Lujan de Cujo snart blive en mangelvare. Eller også vil priserne stige betydeligt, eller kvaliteten falde. Der tilbydes allerede nu en del ret ordinære Malbec-vine fra Lujan de Cujo, som man skal prøve at undgå.

 

Vi har valgt et lille vinhus, der ikke vil spilde tiden på ligegyldigheder. Lidt men godt er den ide der driver vinhuset. Alt vinen fadgæres og fadlagres. De har kun ”reserva-kvaliteter”. Det gør det så let.

 

Vinorum Malbec Reserva er mørk og tæt i glasset. Når proppen trækkes op, breder der sig en vidunderlig duft af blomme og viol. Smagen er frodig, kødfuld, fed tør, fint krydret og insisterende. Den virker absolut klar og drikkemoden.

Tips til servering
Kan du få fat i en saftig argentinsk bøf vil den passe fortrinligt til vinen.