2013 Finca Valleoscuro, Prieto Picudo/Tempranillo, Valles de Benavente, Spanien

Vi har de sidste fire, fem år gennemtravlet vindistrikterne i det ”gammel Castillen”. Og har været begejstret for det vi fandt på vores vej. Det er nok danske Peter Sisseck der i første omgang gjorde os opmærksom på mulighederne i det der i dag betragtes som Spaniens bedste rødvinsdistrikt. Ribera del Duero er opdaget, og vinbønderne ved godt hvad de kan tillade sig at forlange. Vi faldt hurtigt for nabodistriktet Toro. Fantastiske vine til fornuftige penge. Og Ruedavine, de knastørre hvide som aldrig skuffer. Senest har vi også fundet spændende vine i det område der kaldes Cigales. Alle er blevet vel modtaget af vores kunder. Det har givet os mod til at gå til kanten af Castilla-León, som er regionens officielle navn. Hovedbyen er den gamle kongeby Valladolid der skærer gennem hele området.

Følger man den vestpå kommer man til Zamora tæt ved den portugisiske grænse. Vi havde fået at vide, at der lidt nord for Zamora lå et lille vinområde, der var værd at kikke nærmere på. Valles de Benavente hed det. Vi smagte os gennem de mest oplagte muligheder. Vi fandt denne VO fra Finca Valleoscuro, som en ualmindelig god repræsentant for området. Bag står Bodega Otero, der har været i gang i mere end 100 år. De har forstået hele tiden at bevæge sig, for at opfylde forbrugernes krav. Vi var overrasket over så stilren og elegant den fremstod. Vi kender Tempranillo som lidt mere påtrængende og tanninrig.  Forklaringen er at der er blandet en god del af den lokale drue Prieto Picudo. Den var ny for os, men en gammel kending for de lokale. Vi spurgte hvad en god del var, og fik svaret 90%. Druen dyrkes kun i Leon-området. Af helt uforklarlige årsager indgår den ikke som en mulighed i de mere kendte røde vine. Den har en god mørk farve og tanninen bider ikke, men giver alligevel en god rygrad og struktur.

Alle druerne til denne vin er hentet i Benavente Valley. Det er en højslette med fastlandsklima. Altså hundekoldt om vinteren og drøn varm om sommeren.
Man behandler druen med respekt. Klaserne håndplukkes og druerne lægges i 20 kg kasser, der bæres til vinhuset. Her fjernes stilke og druerne kværnes let.
Vi er sikre på, at vinen vil overraske med sin dybe, mørke kirsebær/violette farve, den saftige og lækre duft af rød frugt og den fine toastede vanilje aroma. Elegant, blød, fyldig tør smag der domineres af friske frugtnoter.

Tips til servering
En vin der er let at synes om, og let at drikke. Perfekt til fjerkræ, lyst kød . Gerne serveret et par grader under stuens temperatur.