2011 Tandem “ars” in Vitro, Navarra, Spanien

45.000 pilgrimme gennemfører hvert år pilgrimsruten der fører frem til Santiago de Compostela. Det er blevet noget af en modesag, at gå turen. Man behøver ikke at lægge et religiøst motiv i vandringen. Det er noget med at lære sig selv at kende, og så kunne fortælle om det bag efter. Turen starter i Roncesvalles i Pyrenæerne ved den fransk-spanske grænse og slutter i Santiago de Compostela små 850 kilometer længere vestpå.

Ruten går først gennem Navarra og Rioja.Vi stod i smagelokalet hos Tandem. Ja sådan hedder vinhuset. Det betyder ”endelig” på latin. Og endelig var, da Alicia Evarala og José Maria Fraile i 2003 fik opfyldt en gammel drøm om at etablere sig som vinmagere i Navarra. De valgte det høje område lidt nordpå i distriktet, hvor der er den kølighed de føler er nødvendig, for at skabe store vine. Det meste af vineriet ligger under jorden med en stor glasoverbygning, hvor blandt andet smagelokalet, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over området. Pilgrimsruten skærer igennem ganske tæt på. Vi talte 20 vandrere på de to timer vi stod og smagte vin.

På det tidspunkt har de gået 80 kilometer og det er fjerde dagen. Herfra har de endnu 28 dagsmarcher foran sig. Vi var en tur ude i vinmarkerne som ligger ca. 6 kilometer fra vineriet. Vi er oppe i 600 meters højde og man kan fornemme havet oppe nordpå. I modsætning til de fleste andre steder i Navarra og Rioja, er vinstokkene ikke buskformet men bundet op i en slags espalier, som sikre solen direkte adgang til klaserne. Der håndhøstes, udbyttes holdes lavt og i to omgange sorteres druerne. Alt det der skal til når man har store ambitioner.

Tandem står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Blandingen er Merlot/Tempranillo 50/50 og i kælderen under glashvælvingen foregår hele processen ved egen tyngdekraft. Ingen pumper til at forstyrre processen. Og heller ingen kuldebehandling eller filtrering før aftapningen. Det kan efterlade en lille smule bundfald, og en dekantering anbefales.

Der står ”ars in vitro” på etiketten. Det betyder kunst i glas. Og det gælder både under vineriets  glaskuplen og i flasken. Det er en vin der dufter og smager af noget. Så snart kapslen (for sådan én er det jo) skrues af, breder der sig en fin duft ud i lokalet. Der er både violer, mynte og kirsebær. Smagen er kødfuld tør, domineret af sorte bær med fine krydrede undertoner. Man føler at der er noget at tygge på.

Tips til serving
Det er vinen til et godt stykke kød f.eks. simremad. Husk dekanteringen.