2011 Vecchia Torre, Salice SalentinoDOC Apulien, Italien

Vinhuset Vecchia Torre ligger på den halvø der udgør det vi populært kalder ”støvlandets hæl. Vi kommer gennem byen Salice Salentino, når vi kører turen fra Lecce til Manduria. Der er lige langt til havene på begge sider. Det er ”Negro Amaro-land”. Ingen andre steder giver druen en så karakterfast, vinøs og velsmagende vin som her.

Sådan har det ikke altid været. Indtil for et par årtier siden tænkte man kun i mængder. Tankvogne kom fra hele Europa for at hente vin til blanding med mere solfattige vin fra nord. Denne trafik blev i slutningen af 1900-tallet besværliggjort af EU, og vinbønderne stod lige pludselig med en masse vin i overskud. De skulle nu selv i kontakt med forbrugerne, men da vinen var god og prisen lav, var det ikke noget problem.

Man er stadig i en omstilling fra kvantiteter til kvaliteter. De fleste vingårdene ligger i industrikvartererne tæt ved de store transportveje. Det kan se trøstesløst ud. Det er ikke charmerende som fx i Toscana. Men tager vi en tur ud på landet finder vi vinmarkerne. Men først skal vi ad små veje og gennem en masse olivenlunde. Ind imellem olivenplantagerne er der gjort plads til arealer med vinstokke domineret af Negro Amaro. Denne del af Italien er flad som en pandekage. Der er ikke dramatik i landskabet. Det er fredfyldt og hvile i sig selv. Negro Amaro betyder sort og bitter.

[ Det er en drue med masser af farve og en drue der har let ved at optage solens sukker, og dermed efterlader en vin med et stort alkoholindhold. ]

Ny teknik og rigtig lagring har reduceret druens bitterhed til noget nærmest umærkeligt.

Der er tradition for at Negro Amaro blandes med andre sorter, og gerne med Malvasia Nera der er meget aromatisk med en fin duft og smag af pinje og chokolade. I denne vin er der 10% Malvasia. De to klæder hinanden godt.
Når druerne er høstet bringes de hurtigt til presseriet, hvor de straks kværnes og sættes til gæring. Når vinen har fået passende tid til naturlig bundfældning på tank, hældes den på træfade, hvor den får lov at ligge i 6 måneder. Det er en vin der er lavet for at blive nydt ung.

Mørk ruby. Nyd farven i store glas. Sving vinen godt rundt. I næsen skovbær og brombær og noget fint krydret. Munden fyldes af saftig frugt, varme og en tør venlig bitter eftersmag.

Tips til servering
Drik den til pastaretter med kød, grillet kød, lam i alle afskygninger og gode modne oste.