2011 Mar de Lisboa, Quinta de Chocapalha,Lisboa, Portugal

Vi er i det skønne Portugal, tæt på hovedstaden og tæt på Atlanterhavet. Helt nøjagtig 45 kilometer nordøst for Lissabon i Alenquer. Det er ikke et af de navne vinkendere nikker genkendende til, men det er ved at ændre sig. Blandt andet fordi en af de lokale vingårde Quinta de Chocapalha, gennem de sidste fem, seks år har gjort sig stærkt bemærket med en række velsmagende kvalitets vine, som har fået megen omtale.

Historisk kan man læse om, at området allerede i 17 hundrede tallet var kendt for at lave vin, som folk gerne tog en omvej for at få fat i. Man kan læse at quintaen i perioder var ejet af betydningsfulde mennesker blandt andet en skotsk aristokrat, der var blevet adlet af kong D. Joao VI. Ingen af dem havde ambitionen om at forbedre den jævne landvin man traditionelt lavede på ejendommen.

Først i 1980’erne da Alice og Paulo Tavares da Silva overtog Quinta de Chocapalha blev rammerne for at lave kvalitetsvin skabt. Der blev ryddet godt og gevaldigt op i de 45 hektar vin der hørte med. De ringeste sorter blev hevet op, og erstattet med ædle sorter.

[ Ny teknik blev introduceret i kælderen. Man var hele tiden parat til forbedringer, og i år 2000 var man nået så langt, at man bestemte sig for at aftappe den bedste del af vinen med eget navn. ]

Sandra Tavares da Silva er vinmageren og hun fortæller os at drueblandingen er forskellig fra år til år. Det er druerne kvalitet og udtryk der er afgørende. I 2010 brugte vi fem forskellige sorter; 45% Tinta Roriz, 35% Touriga Nacional, 10% Syrah, 5% Touriga og 5% Castelao. Lige bortset fra Syrah, er det velkendte lokale druer, og det er netop det Sandra ønsker. ”Vi er jo i Portugal, og det er portugisisk vin, vi vil stå for”.

Vinstokkene er mellem 11 og 21 år står i en kalkholdig lerjord. Man mærker tydeligt havets nærhed. Druerne blev høstet midt september og kom hurtigt i hus. Afstilket og kværnet. Maceration af grøden i 24 timer før gæringen på ståltanke. Halvdelen af vinen får derefter 6 månederne lagring på brugte franske barriques. Derefter den endelige blanding og aftapning.

Farven er dyb violet. Næsen er meget koncentreret med noter af sorte bær. Tør fyldig i munden med bløde tanniner og en fin frisk frugtsyre der skaber masser af liv i vinen.

Tips til servering
Sæt den på bordet til velsmagende kødretter, krydrede pastaretter o.l.