Hvidvinskasse 27

2011 Hidden Sounds, Clare Valley, Eden Valley, Sydaustralien

Alle sanser skal i brug når man smager vin. Ja også høresansen! Du hører lyden når flasken åbnes, enten en prop eller en kapsel. Du hører det, når vinen skænkes i glasset. Du hører det igen når vinen danser ind over ganen. Din under bevidsthed registrerer disse lyde, og sætter en stemning og en forventning til den vin du har i glasset. Måske har man ignoreret lydeffekten, men den er der om man vil eller ej.

Også i Australien erkender man, at ”vinlydene” er en del af oplevelsen. De går endda et skridt videre end de fleste. Vi oplevede engang en vinfest i Barossa-dalen, hvor vi langt ud på de små timer tydeligt kunne høre ”Walzing Mathilda”, når vi satte øret tæt ned til glasset.

Det var tyske udvandre der i 1847 grundlagde  Barossa-distriktet. På grund af deres tro, var de blevet smidt ud af Slesien. Selv mange generationer efter, er der tydelig tysk accent når de synger Walzing Mathilda. Måske er det også deres rødder, der får dem til at ville lave Riesling vin. Den mest tyske drue af dem alle, en drue som har svært ved at gør sig ret mange andre steder i verden. Den kræver i alt fald en vis kølighed. Det er der ikke i Barossa, men lidt nord for dalen, findes der små højtliggende kølige, grønne områder. De bærer de smukke navne Clare Valley og Eden Valley. Her kan Riesling-karakteren udtrykke sig.

[ Men der skal kyndige hænder til. Som f.eks the Spurs, et ekspert-team som rådgiver alle, på alle områder i vinens verden. ]

Lige fra udvælgelse af de bedste jorde, arbejdet på marken, vinifikation og marketing. De forskellige tilknyttede eksperter kan ikke lade være med at forsøge sig selv.  I 2010 blev disse aktiviteter samlet i et firma ”The Spurs Wine Company” der ligger i Sevenhill Clare Vally.

Hidden Sounds er lavet på 100%  Rhine Riesling, den samme som vi møder ved Rhinen og Mosel. Men den smager ikke af Tyskland. Den har den mineralske tørhed og en livlig syre som vi kender fra det tyske, men har lidt mere fylde og kompleksitet. Druerne er håndplukket i nattens kølighed. Man benytter kun ”free run juice” som koldgæres og lægges på rustfri stålfade. Det sikre den maksimale frugt.

Denne vin optræder med en lys, let grønlig nuance. I næsen sprøde, friske æbler, moden pære og nektarin. Smagen er markant og tør, den renser munden og gør klar til næste slurk.

Tips til servering
Serveres køligt i klare hvidvinsglas (de grønne skal blive inde i vetrinen). Den vil være velegnet som aperitif, til de fleste fiskeretter og til bløde, hvide oste.

2012 Ala Blanca, Vermentino di Sardegna DOC, Italien

På Sardinien er mange vinbønder stadig i gang med omstillingen fra kvantitet til kvalitet. Poderi Parpinello er et af øens små vinhuse, hvor målet er nået, og som nu er med til at vise vejen for de kollegaer, der er lidt langsommere i optrækket. Allerede nu tegner der sig et spændende billede med mange nye muligheder, som afgjort vil glæde den vininteresserede. Især fordi man fastholder at bruge øens traditionelle druesorter. Man er ikke faldet for fristelsen og tilplantet internationale sorter, som på kort sigt uden tvivl vil kunne opnå større opmærksomhed på exportmarkederne.
Vinhuset hedder Poderi Parpinello.

[ Det er skabt af Parpinello familiens passion for vin gennem tre generationer. Da man så at marked var åben for kvalitet, fik man hurtigt omstillet sig. Intet blev sparet i denne proces. Moderne teknik og nyeste udstyr i kælderen. ]

Vinhuset styres i dag af papa Giampaolo Perpinello og søn Paolo. De har 15 hektar med vin og er ved at udvide til det dobbelte. Markerne ligger samlet omkring gården i et område der hedder Janna de Mare. Jorden er perfekt med både kalk, grus og sand.

Familien arbejder med stor respekt for ecosystemet og den lokale terroir.

Børnene råbte: ”Her kommer den hvide vinge” når de så de store måger flyve ind over vingården. Vi ventede på fortsættelsen, der aldrig kom. I stedet fik vi et Hemingway citat ”vin er en af de mest civiliserede ting i verden”. Familien bruger berømtheders ord om vinens lyksaligheder. Der er ingen tvivl om, at Hemingway, ville have nydt denne vin. Lavet på den lokale Vermentino di Sardegna. Strå gul med et let grønligt skær. Imødekommende, elegant med fine citrusaromaer og et pift stikkelsbær. I eftersmagen fornemmes mandel og fersken.

Tips til servering
Perfekt som aperitif og til alt det gode fra havet. Eller til de fleste former for hvidt fjerkræ.

2013 Tardencuba, fermentado en barrica, DO Toro, Spanien

Toro har de sidste par årtier mest være omtalt som et lovende rødvinsdistrikt, og som et godt alternativ til vine fra Ribera del Duero. Man hører ikke en lyd om de hvide vine fra området. Det er sådan set synd, for der er absolut nogle særdeles gode ind imellem. Når de er bedst, er det blanding af druerne Malvasia og Verdejo plus en anelse  Moscatel. Og sat sammen af en erfaren kældermester og plejet og passet med kærlig hånd. Det er brødrene Ramon og Jose Ramos som står bag denne vin.  De har valgt distriktet Toro som deres legeplads.

[ De startede som halvstore drenge med at udpege de bedste små plots med gamle vinstokke. Og så drømte de ellers om engang at kunne købe dem, eller måske bare druerne derfra. ]

De ville skabe nyt liv i markerne der ofte var blevet forsømt af ejerne.  Det var først og fremmest druer til rødvin de var ude efter, men de fornemmede hurtigt, at druer fra gamle vinstokke i Toro kunne omdannes til meget attraktive hvide vine. Hvis man altså tog sig godt af dem, begrænsede udbyttet, og gav dem tid på fad.

Druerne til denne vin er hentet fra tre små plots, der ligger på en højslette lige sydvest for hovedbyen Zamora og tæt ved den portugisiske grænse.  Sol mangler man ikke noget af, nedbøren er sjældent et problem, så det er egentlig ganske let at være vinbonde på de kanter. Man har vænnet sig til, at det kan blive meget varmt om sommeren og iskoldt om vinteren. Tidligere var Toro-vinene ofte tunge og alkoholrige, men med den rigtige teknik kan man skabe elegance og finesse uden at miste den overvældende aromatiske duft og smag, som er karakteristisk for de hvide Toro-vine.

Gennemsnitsalderen på vinstokkene der har givet druer til denne vin er 70 år plus. Malvasia dominerer blandingen men får god hjælp af Verdejo og Moscatel.

De er håndplukket, kværnet, kort maceration og derefter presset og lagt til gæring på ”barrica” egetræsfad. I alt er der kun produceret 5000 flasker af denne vin. Brødrene fortæller at det er en vin med et stort lagringspotentiale. Fem, seks år vil modne den perfekt. Men de fleste af vores kunder vil nok ikke vente så længe, og så kan vi fortælle, at der ikke er noget forgjort i det.

Indbydende strågul med et let grønligt skær. I næsen æble, pære og kandiseret frugt. Smagen kommer brasende med fuld styrke, kødfuld og krydret med røgede og ristede nuancer.

Tips til servering
Det er en fin frokost vin. Server den let afkølet. Til stegt fisk, fjerkræ og lyst kød. Eller ost.

2013 Terrapura, Sauvignon Blanc, Single Vineyard, San Antonio, Chile

Det er gode sager det her. En vellavet og velsmagende Sauvignon Blanc fra Terrapura der er et af de nyere vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt internationalt. De har en ide om, at de med vine fra Terrapura, vil vise en hel vinverden, hvad der egentlig kan gøres i det man kalder vinmagernes paradis.

[ Terrapura er på det oprindelige indianske sprog en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. ]

De bedst egnede steder ligger lidt nord og lidt syd for hovedstaden Santiago langs floderne der fyldes med smeltevand fra Andes. Uden vand ville det være gold jord. Det er her vi finder ”Edens have”. Der er altid sol nok til at fuldmodne druerne og det regner kun når det skal, altså om vinteren. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarken. Derfor er der næsten ingen behov for sprøjtning.

Det er let at lave vin i Chile. Mange kommer måske lidt for let til det, og vinene kan derfor mangle dybde, karakter og kant. Det kræver en særlig indsats og viden, at få disse egenskaber frem i vinen. Terrapura-folket kan gøre det. De går efter at bevare vinens frugt optimalt, og de gør meget ud af, at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre, fordi de har historisk gode forbindelser i alle Chiles kvalitetsdistrikter.

Terrapura var blandt de første der så mulighederne i det kystnære San Antonio distrikt. Det er formodentlig Chiles første egentlige vindistrikt, men i 18 og 1900 tallet synede det helt hen. Det er mindre end en generation siden, at man så småt kom i gang igen. Der er den kølighed, der er så velgørende for en drue som Sauvignon Blanc. Her er den høstet fra en enkelt vinmark i San Antonio dalen. Man mærker tydeligt de kolde vinde der blæser ude fra havet. Det skaber en stor koncentration af smags- og aromastoffer i druerne, men reducerer også høstudbyttet betydeligt.

Druerne blev håndhøstet mellem den 26. marts og 5. april 2013. Når de er kommet i hus udsættes de for kold maceration i 6 timer før presningen. Mosten koldgæres og holdes på ståltanke, der er helt lufttætte.

Det er en klassisk Sauvignon Blanc. Intens aroma af tropisk frugt med en elegant duft af sommerblomster, der gør den yderst delikat. I munden er den tør, frisk og frugtig med gode sprød syre.

Tips til servering
Køligt skænket i store glas til asiatisk mad, perfekt til mad med friske krydderurter, stegt fisk og grøntsagsretter.