2012 Esteva, Casa Ferreirinha, Douro, Portugal

Det er et af de steder, vi altid ønsker at vende hurtigt tilbage til. Det er Dourodalen i den nordlige del af Portugal. De ti tusind terrasser, der omkranser floden udgør et fantastisk sceneri, som ikke overgås andre steder i vinverden. Det er her druerne til portvin høstes, men det er også her Portugals bedste røde vine bliver til. Det er samme druer, det er samme jord og det er samme vinbønder, succesen er let at forklare. Man har lavet rødvin i Dourodalen så lang tid man kan gå tilbage i historien. Men det er først de sidste par årtier, at verden har fået øje på de mange gode muligheder. Den først der fangede den internationale interesse var Barca Velha, der blev lavet som lidt af et privat projekt af chefvinkyperen for et af de store portvinshuse.

[ Den er blevet så efterspurgt, at den er svær at få fat i, og hvis det lykkes er den svær at betale. ]

Nu tilbyder næsten alle portvinshusene deres egen rødvin, så der er noget at vælge imellem. Den man taler meget om lige nu er Quinta da Leda fra Casa Ferreirinha. Den har fået et vred af guldmedaljer og hædersdiplomer. Prisen er selvfølgelig også røget i vejret, så meget at den springer vores sædvanlige prisloft. Vi trøstede os i stedet med Casa Ferreirinha’s anden vin der hedder Esteva, og blev med det samme i godt humør. Den har alle de egenskaber man er på jagt efter i Dourodalen. Vi var ikke i tvivl. Her er den så.

Vinen er lave på håndhøstet druer hentet på nogle af de bedste jorde i Dourodalen, hovedsalig fra Quinta do Caedo og Quinta do Porto, men også lidt fra nogle højtliggende marker, der er gode at have med i blandingen. Der benyttes fire forskellige druer 40% Tinta Roriz, 30% Tinta Barocca, 20% Touriga France og 10% Touriga Nacional.  De bringes hurtigt til Ferreirinha’s vingård, hvor de kværnes og gæres. Den unge vin ligger hele vinteren på ståltanke i Dourodalen. De kølige nætter  giver en fin naturlig klaring af vinen. I det tidlige forår transporteres Esteva til Vila Nova de Gaia nær Porto, hvor den endelige blanding og lagring foretages.

Det er en vin med stor velsmag. Mørk ruby i glasset. Meget indbydende med en  pragtfuld bouquet, saftig frugt i næsen, modne bær der blander sig med lidt cigarkasse og cedertræ. Blød fyldig i munden, elegant dæmpet syre der blander sig fint med et pift peber. Harmonisk på alle måder.

Tips til servering
En vin der kræver et godt stor glas, noget godt kød og nogle gode mennesker til at nyde den med.