2013 Veldfire, Pinotage, Walker Bay, Sydafrika

Så kan det ikke blive mere sydafrikansk. Pinotage er helt og aldeles Sydafrikas egen drue. Det er en krydsning mellem Pinot Noir og den sydfranske Cinsault. Siden 1925 har man udviklet og forædlet denne sort, og i dag bør den tælles blandt verdens klassiske druer. Den har en masse gode egenskaber, som dygtige og forstandige vinmagere forstår at få frem. En af dem er Peter Kastner, vingårdsejer i Walker Bay, hvor han blandt andet er blevet kendt for nogle fremragende Pinotage-vine.

Rundt om vinen vokser den orangefarvede blomst der bærer navnt Veldfire. Den blev kultiveret af hollænderne og er stadig en stor eksportartikel. Peter Kastner har 15 plukkere i gang fra august til december. Blomsterne skæres, vandes og pakkes omhyggeligt og sendes til Europa. Veldfire er stærk orangefarvet, og når den er i fuldblomst, ligner det et stort flammehav.
Det er samme 15 plukkere der indkaldes til vinhøsten der går i gang i det tidlige forår (dansk tid). Pinotagen til denne vin blev høstet mellem den 3. og 13. marts 2013. Håndhøstet og sorteret så kun de bedste og mest fuldmodne går videre. Først kværnes druerne til en grød der får lov at ligge køligt i et par dage. Denne udblødnings periode intensiverer smags- og aromastofferne.

Peter Kastner arbejder med små gærfade, så hver enkelt parcel kan gære hver for sig. I hele gæringsperioden omhældes vinen fire, fem gange hver dag. Denne luftning er særlig vigtig for Pinotage. Den malolaktiske gæring foregår på tank. Derefter 6 måneders fadlagring før aftapningen på flaske. Vinen er klar til at blive nydt. Peter Kastners forkærlighed for alkohol fornægter sig ikke. Denne vin indeholder 15% alkohol, men den virker ikke på nogen måde tung og trættende.

Flot kompakt med et purpur skær. Næsen er krydret med blomsterrige noter. Fynbos kaldes det naturlige bunddække i Sydafrika, hvor der findes flere forskellige arter ned noget andet sted på jord. Det er som at gå en tur i en krydderihave. Munden fyldes med både saftig frugt og modne tanniner. En vin der bliver lang tid i munden. En vin man vil huske.

Tips til servering
Den anbefales til steaks, vildt og kraftige og krydrede gryderetter.