2013 Tre Autoctoni, Vigneti del Salento, Syditalien

Som overskriften antyder er vi i Syditalien. Hos en vinproducent Vigneti del Salento, som meget passende har adresse på Salento-halvøen i regionen Pulien (Puglia). Her står vinhuset for en række højt priste lokale vine lavet med forstand og kærlighed til egnen. Især deres Primitivo har fået international ros. Det har givet vinhuset mod og styrke til at forsøge sig med vine, der kommer udenfor regionen. Blandt andet fra Sicilien, hvor de har fået skabt sig et godt navn.

Også i Abruzzo har man fået succes gennem de seneste år. Alle disse positive oplevelser har givet Vigneti del Salento ideen til at lave en speciel cuvée, hvor man vil kombinere det bedste fra de tre ”autoctoni”. Et spændende eksperiment, som er lykkedes til fulde.

At Abruzo må finder sig i at blive omtalt som ”Syditalien” er indbyggerne måske ikke glade for. De mener at det er mindre belastende, at kalde sig ”mellemitalienere”. De er med i cuvéen med en skøn portion Montepulciano-druer der tilfører vinen charme, frugt og modne tanniner. Fra Sicilien  har man hentet Nerello Mascalese. En drue der vinder mere og mere frem på øen, hvor den ofte blandes med Nero d’Avola. Nerello bidrager med alkohol, fylde og en vis robusthed. Og til at repræsentere Puglia har man naturligvis valgt en Super-Primitivo di Manduria med tør, kraftig velsmag der aldrig ligger under 14% i styrke. De tre druer til sammen giver en potent velsmag, der klare sig godt i glasset til næsten alt spiseligt.

Vigneti del Salento fortæller at alle druerne kom i hus fuldmodne og helt uden råd. Sådan er det de fleste år. ”Vi føler os meget privilegerede som vinbønder”. Før en blød presning får druerne en let maceration. Gæringen foregår på temperaturstyrede tanke. Det giver optimal aroma og frugt til vinen.

”Vi vil lave vin til forstandige forbrugere, der har viden nok til at søge value for money.”

I glasset er vinen dyb ruby med fine violette toner. Aromaen er intens og frugtrig med noter af blommer, sorte kirsebær, krydret rosemarin og vanilje. Det er en vægtig vin der fylder godt i munden. Den er venlig tør uden skarpe kanter. Der er fin balance mellem frugtsødmen og frugtsyren.

Tips til servering
Vinen er moden og drikkeklar. Og er en ren fornøjelse til krydrede kødretter og modne oste.