2012 Ventopuro, Carmenere, Colchagua Valley, Chile

Vi har lagt mærke til, at de fleste tøver lidt inden de udtaler ”Colchagua”. Man kan lige så godt lære det først som sidste for navnet optræder oftere og oftere, når talen falder på Chiles bedste vine. Kan man ramme noget i nærheden af ”Kol-tja-va” kommer man ikke helt galt af sted. Colchagua er en flod, der  kommer med koldt og rent smeltevand oppe fra Andesbjergene. Det er den der giver liv til jorden, så den er dyrkbar. 5o kilometer længere fremme løber floden  ud i Stillehavet. For en generation siden var der ikke mange vinmarker i området. Nu er der tæt beplantet på begge sider af floden og i dalene der støder op til. Vinhusene skyder op som paddehatte. Rige chilenere og udenlandsk vinkapital kappes om at bygge dristige designer vinerier, som kan tiltrække pressens og forbrugernes opmærksomhed. Vinmagerne tager det næsten for givet, at de er bedre end alle andre til at lave vin. De føler på en eller anden måde at de er udvalgte af højere magter. Det er Chiles ”Napa-valley”.

Vores chilenske samarbejdspartner og gode ven Alfonso Undurraga har sikret sig en god bid jord i Colchagua. Det ligger for foden af Andesbjergene og ved indgangen til Colchagua dalen. Det er i høj grad her tingene sker. Ventopuro – den rene vind – er sidste skud på stammen af forskellige vine fra Alfonso’s hånd.

Han har valgt at satse på Chiles helt egen drue Carmenere, der giver en god alkohol og en lækker bærsaft til vinen. Den er kommet fra Bordeaux for mere end 100 år. Man troede det var Merlot, og behandlede den der efter. Det var først ved årtusindskiftet, at man fik orden på sagerne. Det viste sig, at Carmenere i ren kultur og nænsom plejet og passet, kunne udvikle sig til en topvin. Og så var det Chiles egen.

Carmeneren til denne vin kommer udelukkende fra Colchagua og fra en speciel mark med 15 år gamle vinstokke. Druerne blev håndplukket i dagene mellem 25. april og 2. maj. Stilkene fjernes og druerne kvases til en grød, der nedkøles og får lov at ligge en uges tid. Der trækkes saft og kraft ud af skallerne og giver fine aromastoffer til vinen. Selve gæringen overstås på en uge i ståltanke med daglig om pumpning af vinen. Til sidst 6 måneders fadlagring.

Mørk og tæt i glasset. Intens aroma, moden rød frugt, lidt mørk chokolade og fine krydrede undertoner. Tør, fyldig med en fin koncentration og en intens lang eftersmag. Garvesyren er fløjls blød.

Tips til servering
Vi spurgte vinmageren, hvad vinen var bedst til. Uden at tøve sagde han: ”Perfekt til pasta, fisk, hvidt og rødt kød”. Det kan vi kun tilslutte os.