2011 Château Les Roques, Cuvee Prestige, Côtes de Duras, Sydfrankrig

Denne gang er vi på besøg hos en nabo til Bordeaux. Côtes de Duras er navnet på appellationen. De har i mange år kæmpet en brav kamp for at komme ud af den berømte nabos skygge, men det er ikke rigtigt lykkedes. Ikke fordi de ikke kan lave god vin, men fordi Côtes de Duras ikke har noget særpræg. De dufter og smager som Bordeaux, og det er der ikke noget underligt i. Klimaet er det samme, det jorden og druesorter også. Forskellen er, at Côtes du Duras ikke har forbrugernes opmærksomhed på samme måde som Bordeaux.

Vi er altså i Sydvestfrankrig. I det departement der hedder Lot-et-Garonne. Opkaldt efter to floder der mødes og smelter sammen til en. Lige der, og knejsende på det højeste punkt i Duras, ligger Château Les Roques med 11 hektar velordnede vinmarker på den sydvendte skråning op til slottet. Vi får at vide, at Merlot er dominerende og at dyrkningen foregår ”agriculture raisonnée” altså med størst mulige hensyn til naturen. På vinens etiket kan man læse at det er en ”cuvée prestige”. Det behøver man nødvendigvis ikke at lægge så meget i. Der er nemlig ingen specifikke krav til dette begreb. Tidligere var det noget slotsejeren brugte om den bedste del af høsten, hvor man havde gjort sig ekstra umage. Men nu bruges det mere eller mindre i flæng. Vi mener at begrebet på denne vin er brugt i den gamle betydning.

Smager den så som en Bordeaux? Ja og ikke så underligt for her er tale om en klassisk højrebredsblanding (Saint Emilion) med 80% Merlot suppleret med 10% Cabernet Sauvignon og 10% Cabernet Franc. Traditionel vinifikation,  hvor tiden får lov at arbejde. Vinen bundfælder sig ved egen kraft. Og når tid er aftappes den på slottet, og får lov at hvile endnu en tid. Den frigives først når den er moden og drikkeklar.

En flot farve. Lad os kalde den bordeauxfarvet med et dybt purpur skær. En kompleks, ren og delikat aroma med tydelig vanilje. En vin der fylder munden godt med masser af frugt og en passende tørhed og så denne forunderlige fine røgede smag, som man instinktivt forbinder med god vin.

Tips til servering
Lige som Bordeauxvin passer den til de fleste kødretter, vildt, let modne oste ol. Slotsejeren anbefaler en serveringstemperatur på 15 grader. Vi anbefaler at man prøver det, så man kan tale med om det. Ellers bare en par grader under stuens temperatur. Det vil nok passe de fleste bedst.