2013 Carreduenas Rosado, Cigales, Spanien

I Spanien tager man det at lave rosévin alvorligt. Man prøver ikke at skyde genvej. Det er den bedste del af høsten der anvendes, og ikke det der bliver til overs. Og man blander ikke røde og hvide druer sammen for at få den rigtige farve. Når de håndhøstede druer er i hus, rippes de for stilke og kværnes let. Efter ca. et døgns gæring, er mosten lyserød og skallerne sies fra. Vinen gærer ud til en frugtkoncentreret tør rosé. Som spanierne i respekt kalder rosado.

Cigales er geografi og der vinen kommer fra. Vi er i midt vestspanien tæt på Vlladolid. Lige syd for Cigales ligger Rueda, som er et af Spaniens bedste hvidvinsdistrikter. Og lidt østpå finder vi Ribera del Duero, som ikke bare er blandt Spaniens bedste, men også verdens bedste røde vine. Det fik de gode folk i Cigales til at sige, at så ville de lave egnens regionens bedste rosévine. Og det er de så blevet kendt for.

Distriktet ligger ”på vejen” til Atlanterhavet og klimaet er påvirket af det. Variationen mellem dag- og nattetemperaturen kan være voldsomme. Somrene er ekstrem tørre. Vintrene ulidelige, lidt som vi kender dem fra Danmark. Kulde, frost, tåge og jævnlig nedbør, enten som regn eller sne. Vinteren synes ingen ende at tage. Men i denne periode sover vinstokkene, og er ligeglade med vejret. Det er hovedsagelig Tempranillo der er plantet. De lokale kalder den Tinto del Pais.  Det er mange småbrug der tilsammen udgør vindistriktet. Det ganske særlige er ”bjerget”, hvor der er tradition for at gære og lagre Cigales vinen. En masse små kældre er gravet ud, og det eneste der indikerer at der er liv, er en simpel trædør og så på toppen af bjerget ventilationskanaler, der stikker op som små tårne.

Druerne til denne vin er høstet den 28. September 2013 og har fået lov at ligge sammen med skallerne i 10 timer. Den er tappet i december 2013. Alkoholprocenten er forholdsvis høj for en rosé, men det lader den sig ikke mærke med. Farven er intens lyserød med et flot violet skær. Man er ikke i tvivl om, at det er en rosé. Aromaen er meget imødekommende og appetitvækkende med en intens frugt, hvor man møder solbær, jordbær, æble, banan og fersken. Smagen er frisk og balancerer fint mellem den bløde syre og den modne frugt.

Tips til servering
Vi anbefaler at vinen serveres kælderkold. Som frokost vin. Den klarer det hele.