2012 Solanera, vinas viejas, Yecla

Vi er stolte af, at kunne præsentere denne vin for vores kunder. Da den for nogle år siden blev introduceret første gang på det internationale marked, var alle enige om, at her var der tale om en stor vin i svøb. Med årgang 2012 er disse forventninger blevet indfriet. Topkarakterer i alle bedømmelser og fine anmeldelser. Der var flere der noterede, at den smager som vin der koster fire, fem gange så meget. Alle vil have fat i den, men kun meget få har muligheden. Det er nemlig en speciel cuvée, kreeret af Eric Solomon, der er importør og kunde hos vinhuset Castano. Og han har sat sig på hele partiet. Heldigvis er vi også gode kunder hos Castano og har derfor fået lov til at aftage en lille portion af den private vin. En af dem der er begejstret for vinen er guruen Robert Parker. ”Når han spytter, lytter verden”. Han gav Solanera 94 points ud af 100 og skrev en rosende omtale under overskriften: ”Bemærkelsesværdig Monastrell som vil vinde dit hjerte…”.

I mange år har vi fulgt udviklingen i Yecla – ja sådan hedder vindistriktet – og ved godt at mulighederne for noget stort er til stede. Vi er inde i Alicantes bagland. På grund af vinlusens, der først satte sine ødelæggende angreb i Yecla ind i midten af 1950’erne, kom man sent i gang med at modernisere distriktet. I al for mange år var man tilfreds med at levere kandevin til turisterne ude ved kysten. Men et par seriøse producenter med Castano i spidsen åbnet op for international interesse. Det er gået stærkt de seneste år, men vi synes stadig at der er fornuft mellem pris og kvalitet.

Castano har 350 hektar med vin i Yecla, og er dermed langt den største producent i distriktet. Markerne ligger i 750 meters højde. Det giver den kølighed som er nødvendig, når man har store ambitioner. Undergrunden er limesten blandet med sand og små sten. Vinstokkene er i gennemsnit 40 år gamle. Det giver druer med tyk skal og dermed ekstra guf til vinen.

Druerne er håndhøstet i slutningen af september 2012. Denne specielle cuvée er sat sammen af 70% Monastrell, 15% Cabernet Sauvignon og 15% Garnacha Tintoera. Vinen har fået ti måneder på små træfade (80% fransk/20% amerikansk eg).

I glasset meget attraktiv med en dyb mørk, brillant udstråling. I næsen intens frugtaroma, mørke bær og et fint elegant krydret pift. I munden fyldig, kødfuld i en silkeblød indpakning. Eftersmagen er lang og delikat med modne tanniner.

Tips til servering
Serveres når du vil gøre indtryk på familie og venner. Maden skal tilsvarende være noget særligt i retning af det kraftige og krydrede.