2011 Mora del Roveto, Usiglian del Vescovo, Toscana IGT, Italien

I Italien har man et begreb der hedder ”super-toscanere”. Det bruges om vine fra Toscana, som ikke opfylder DOC-systemets stramme og nyttesløse oprindelsesgaranti, hvor man blandt andet dikteres hvilke druetyper, der må benyttes. Internationale druesorter som fx Cabernet Sauvignon og Merlot var i lang tid ikke tilladte. Brugte man dem blev vinen disklassificeret til almindelig bordvin ”Vino da Tavola”. Det var på mange måder frustrerende, for ofte var der tale om nogle af Italiens allerbedste og dyreste vine. På den anden side blev begrebet super-toscaner også misbrugt. Bare der var en lille smule Cabernet Sauvignon i en tyndbenet, halvsur Chianti var man ikke for fine til at hæve den op i super-toscana-klassen.

Denne gang præsenterer vi netop en af disse ”forbudte” vine. En toscana hvor Merlot, Cabernet Sauvignon plus den lokale Sangiovese arbejder smukt sammen i en velsmagende treenighed. Navnet ”Mora del Rovento” betyder brombærbusk, men vi garanterer for, at der kun er benyttet druer til vinen.

Vi er altså i Toscana. Midt mellem Firenze og Livorno. I en lille by der hedder Palaia der ligger smukt og godt beskyttet af Valderabjergene. Det er et gammelt bispesæde fra det 12. Århundrede. Slottet Usiglian del Vescovo tager mere form af en landsby end et egentlig slot. Det blev totalrenoveret i 2001, hvor vinkælderen også fik sig en ordentlig tur. Den blev gravet ned ved en lille olivenlund og anlagt i to etager, så vinifikationen kan foregå ved egen tyngdekraft og uden pumpning af vinen.

Der hører 160 hk til slottet. Deraf er 18 hk plantet med vin og 15 med oliventræer. Når man går en tur i vinmarkerne kan man fornemme at det er gammel havbund. Det er fyldt med fosiler og meget sandholdig. Der kommer regn i passende mængder og en konstant brise fra havet sørger for at druerne aldrig sveder. Alt er altså som det skal være. Og det er engagementet hos ejerne også. Man gider ikke at lave ligegyldig vin. Man vil lave noget, som man får ros for.

Vi kunne ikke få det endelige blandingsforhold at vide. Kun at det skiftede fra år til år. Alt efter årets kvalitet i vinmarken. Men vi kunne få en lang historie om passion og omhyggelighed. Om at de 14% alkohol klæder frugten og totaloplevelsen. At men fornemmer både kirsebær, viol og en fin tørhed uden skarpe kanter.

Tips til servering
Nydes et par grader under stuens temperatur til pastaretter, svinekød o.l.