2012 Domaine Moureau, Merlot, Coteaux de Peyriac, Frankrig

Tilbage i begyndelsen af 1970’erne var Sydfrankrig på randen af borgerkrig. Der skulle en vinrevolution til at løse problemet.  Gennem hele 1900-tallet havde man vænnet sig til at franskmandens daglige vin blev lavet i Languedoc og Roussillon. Der var tradition for at den blev tilsat ret store mængder sort og alkoholrig vin fra Algeriet. Det gjorde den drikkelig. Men i midten af 1960’erne mistede Frankrig kolonien. Det havde den sydfranske vin ikke godt af. Den præsenterede sig nu som tynd og spids. Forbrugerne reagerede meget hurtigt og det medførte en dyb depression. Ingen tjente noget. Hus- og jordpriser raslede ned. Det officielle Frankrig gad ikke høre på klagerne. Bønderne gik i protestmarcher. Der blev brændt bordmesterkontorer af. Vintransporter både til lands og til vands blev stoppet og nedkæmpet. Endelig kom løsningen. Der blev sat et storstilet arbejde i gang. Det skulle omdanne den sumpede og myggebefængte Middelhavskyst fra Marseille til den spanske grænse til et turistparadis med hoteller til en halv million gæster. Der blev anlagt adskillige små hyggelige marinaer og en række andre attraktioner. Vinbønderne fik nu tilbudt arbejde i turistbranchen. De fik penge for at nedlægge deres vinmarker, eller penge til at etablere sig lidt længere inde i baglandet, hvor betingelserne er bedre. Der blev stillet krav til druesorter, udbytte og vinifikation. Det ændrede på ganske få år vinudbuddet. Det blev nu omtalt som fremtidens vinland.

[ Vores venner på Domaine Moureau har været med lige fra begyndelsen af denne vinrevolution. ]

Domaine Moureau har tilhørt familien siden 1972. Marceau Moureau og hans sønner arbejdede hårdt og sætter selv 1980 som det år, hvor alt det nye faldt på plads.  På marken står Carignan, Cabernet og Merlot. Og et lille hjørne med Chardonnay. Det krævede de nye tider.  De kræver også, at man tager hensyn til naturen. Det har man skrevet under på, at man gør. De gamle træfade i kælderen er skiftet ud med stål og nyeste udstyr.  Hele processen følges nøje. Der interveneres så lidt som muligt.

Vinstokkene hos Moureau er sat med henblik på maskinhøst. Og det virker upåklageligt. Det er vigtigt at høste på det helt rigtige tidspunkt. Varmen i det sydfranske kan let sætte fart på modningsprocessen, og så er det en fordel at have en maskine der gør det ud for 40 mands arbejde. Den kan også arbejde om natten, hvis det er nødvendigt. Og så drikker den sig ikke fuld.

Druerne bringes hurtig til kælderen. Stilkene rippes og klaserne kværnes til en grød. Der tilsættes en rendyrket gæringskultur der er særlig egnet til Merlot.
I næsen fornemmes både kraft og saft og en blid frugt. Det er naturskabt velsmag der fornøjer ganen. Det er tydeligt at vinen kommer fra en ”kælder” og ikke en fabrik.

Tips til servering
Den skal nydes et par grader under stuens temperatur. Af store glas.  Og store slurke. Til fjerkræ, lyst kød, varme pastaretter o.l.