2011 Terrapura, single vineyard Carmenere, Colchagua, Chile

Terrapura er blandt de nye kvalitetsbevidste vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt internationalt.

[ De har en ide om, at de med vine fra Terrapura, vil vise en hel vinverden, hvad der egentligt kan lade sig gøre i det der kaldes vinmagernes paradis. ]

Navnet Terrapura er netop en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile.  De bedste muligheder findes nord og syd for Santiago langs med floderne der fyldes med smeltevand fra alperne.  Uden vand ville der være gold jord. Det er her vi finder ”Edens have”. Der er altid sol nok til at fuldmodne druerne, og det regner når det skal, altså om vinteren. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarken, og derfor er der næsten ingen behov for sprøjtning.

Det er let at lave vin i Chile. Mange kommer måske lidt for let til det, og vinene kan derfor mangler dybde, karakter og kant. Det kræver en særlig indsats og viden, at få disse egenskaber frem i vinen. Terrapura-folket kan og gør det. De går efter at bevare vinens frugt optimalt, og de gør meget ud af at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre, fordi de har historisk gode forbindelser i alle Chiles kvalitetsdistrikter.

Det er en vin der repræsenterer det nye Chile på allerbedste måde. Carmenere er i det 21. Århundrede blevet anerkendt som landets signaturdrue, og Colchagua er distriktet, hvor den præsenterer sig bedre end noget andet sted.
Carmenere er en gammel Bordeauxdrue der kom til Chile i midten af 1800-tallet. Den blev blandet sammen med Merlot, og blev glemt indtil slutningen af 1900-tallet. På rekordtid er den kommet ud ad glemslen. Man har fundet ud af at behandle den korrekt. Blandt andet ved beskæring og et lavt høstudbytte og så  tålmodighed. Det er vigtigt at druerne opnår den korrekte modningsgrad.
Denne vin er kommet i hus i dagene mellem den 9. og 13. April og blev hentet fra en vinmark med 15 år gamle vinstokke,  fra den høje del af Colchagua.
Druerne kværnes og lægges koldt i en uge inden gæringen sættes i gang. Det er en proces der giver ekstra guf og saft til vinen. 7 dages tankgæring med daglig om hældning af mosten/vinen. Umiddelbart efter den alkoholiske gæring sættes den malolaktiske gæring i gang. Når den er overstået venter 6 måneders lagring på fransk eg.

Vinen byder på en intens aroma af moden frugt, lidt mørk chokolade og krydrede noter. I munden fornemmes en elegant tør vin med en intens koncentration og en lang eftersmag.

Tips til servering
Den er perfekt til det hele siger vores venner i Chile. Både til pasta, fisk, hvidt og rød kød.