2011 Fita da Fitapreta, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Vi googlede vinen for at se aktuelle oplysninger. Vi blev henvist til en hjemmeside med overskriften ”Sexy wines”. Vi prøvede et par gange mere med samme resultat. Selv om teksten var sparsom, kunne vi se at Fitapreta gerne ville have, at nogle af deres vine ville blive  opfattet som ”sexy”.  På samme måde som nogle modekokke prøver at gøre vegetarmad til ”sexy-food” ved at transformere  det kedelige til noget spændende,  og det ordinære til noget specielt.

Tanken er god nok, men mon ikke det sexede i høj grad kommer an på, hvem man nyder vinen sammen med!

Fitapreta betyder ”sort bånd” på portugisisk. Det ses på flaskens halsudstyr og er en del af markedsføringen.

[ To ildsjæle står bag projektet. De har bestemt sig for at vise verden, at Portugal kan være med på højeste niveau. ]

Det er Antonio Macantia (30 år og portugiser) og David Booth (45 år englænder bosat i Portugal). De har lavet aftale med en række vinbønder, der dyrker bestemte vinsorter efter deres anvisning.

På få år er de to plus deres unge team af eksperter blevet førende i Portugal når det gælder innovation og introduktion af ny teknik. Intet spares. Vinmarkerne luftfotograferes med infa-røde stråler, så man nøjagtig kan bestemme, hvor de bedste betingelser findes.

Vinmarkerne er computerstyret og overvåger i hele modningssæsonen druernes syre- og sukkerbalance. Det er afgørende når man skal vælge det perfekte høsttidspunkt. Druerne håndplukke og bæres i hus i små kasser. Det er de bedste lokale sorter man primært arbejder med. Til denne vin er brugt 50% aragonês, 30% touriga nacional og 20% alicante bouschet. De har nydt godt af den lange, tørre varme portugisiske sommer.

Efter den endelige sortering kværnes druerne og gæringen sættes i gang.  Man arbejder kun med naturlig gær. Når den unge vin er faldet lidt til ro lægges den på fransk eg i 9 måneder. Vinen er håndlavet med minimal intervention.
Resultatet er en vin der tydeligt udtrykker Alentejo’s store potentiale.  Farven er dyb ruby/violet. I næsen fornemmes en lækker aroma med diskrete noter af noget toasted og noget krydret. Den fylder godt i munden. Meget vinøs, moden og elegant forfriskende.

Tips til servering
Skal nydes et par grader under stuens temperatur til et godt stykke kød. Gerne fra grillen.