2012 Domaine Sebastien Rabier, Cuvée Fruitté, Côtes du Rhône, Frankrig

Sebastien Rabier omtales stadig som en ung producent der er værd at holde øje med. Han startede karriereren i det lokale kooperativ. Avancerede ret hurtigt til direktør for foretagenet. Stille og roligt modnedes tanken om at blive selvstændig. Han kunne ikke drømme om, at det skulle være andre steder end der, hvor han var født og havde arbejdet. Han kendte hver en krog, hver en mark og vidste hvor de bedste muligheder for vinavl var til stede. Han havde kik på en ejendom i Bagnols sur Ceze i St. Gervais Village. Det ligger på Rhôneflodens højre bred i Gard-departementet.

Han havde en drengedrøm om, at vingården skulle hedde det samme som ham. Sådan en drøm har vi vel alle. Sebastien realiserede den for 5 år siden. Dermed kom Domaine Sebastien Rabier på vinkortet.

[ Der gik ikke lang tid før man begyndte at se vingårdens vine på præmielisterne. Ofte hædret med guldmedalje. ]

Han har 12 hektar at gøre godt med. Det er det en enkelt mand kan overkomme at have kontrol over. Sebastien vil følge hver enkelt vinstok. Hele året. Han ved at et godt resultat skabes i marken. Han kender hver kvadrat meter som sin egen bukselomme. Ingen kunstgødning. Ingen sprøjte gifte. Arbejdet sker med størst mulige respekt for naturen.

På de 12 hektar står mest Grenache. Der er også en portion Syrah og en sjat Carignan. Druerne håndhøstes nøjagtig på den dag, hvor de har opnået den størst mulige harmoni mellem sukker og syre. De bringes hurtigt i hus, kværnes og gæres. Sebastien Rabier har fravalgt brugen af træfade til lagring. Det skal være den rene frugt sammen med den lokale terroir der dominerer oplevelsen. Og det har han styr på. Sidste år hjemtog vi hans Côtes du Rhône Village Saint-Gervais. Vi synes at Sebastien’s ”almindelige” Côtes du Rhône i den nye årgang kvalitetsmæssigt er på samme niveau, og lidt billigere. Derfor blev det den vi tilbyder i denne omgang.

Årgang 2012 består af 80% Grenache, 15% Syrah og 5% Carignan. De tre druer er gæret og lagret sammen. Sebastien har en ide om, at druerne skal lære hinanden at kende så hurtigt som muligt. Han mener også, at farve og duft intensiveres på denne måde. Vine fremstår i alt fald med en uimodståelig velsmag, fast og karakterfuld, mørk bæraroma, saftig tør med mineralske undertone, lidt lakrids og en meget høj nydelsesfaktor.

Tips til servering
Vinen skal serveres i store glas til kødretter af al slags. Den klarer uden problemer krydret tilbehør.