2008 Capilla del Fraile, Syrah/Petit Verdot, Tierra de Castilla, Spanien

Det er hårde tider for økonomien. Især i Sydeuropa, hvor der næsten ingen ende er på trængslerne. Når vi er på vores indkøbsrejser ser vi, hvordan krisen har ramt, så godt som alle. Ingen synes at have en endelig løsning klar.

Vi har netop  været en tur gennem Spanien, hvor likviditetsproblemer var hovedsamtaleemnet. Prisen blev ikke diskuteret ret længe. De skulle bare have nogen penge i kassen. Det betyder at man i øjeblikket kan gøre nogle aldeles fornuftige køb. Som fx denne Capilla del Fraile – en fremragende vin, der normalt koster det dobbelte.

[ Vinen er sat sammen af mester ønologen Ignacio de Miguel, der er en efterspurgt vinmager i hele verden. Han blevet berømt på at sætter sit helt eget præg på de vine han har ansvaret for. ]

Her er det vin fra Gammel Castillien. Det vi også kunne kalde Don Quijotes land. Det var her, han sammen med sin trofaste væbner kæmpede mod vindmøllerne. Capilla ligger nær Toledo en times kørsel syd for Madrid.

Tempranillo er stadig den mest populære rødvinsdrue på disse kanter. Men flere ambitiøse vinproducenter forsøger sig med internationale druer. Her i en sjælden blanding af syrah og petit verdot.

Syrah stammer oprindeligt fra Shiraz i Persien. Den har man kendt i mere end 7000 år. Det var en fransk korsridder (Guy de Sterimberg) der i 1200-tallet bragte syrah til Rhônedalen, hvor den blev sat på Hermitagehøjen.

Petit Verdot er straks sværere at følge. Vi kender den først og fremmest fra Bordeaux, hvor den tilsættes blandingerne i små portionen. For at give farve og tannin. Nogle mener at det er en mutation af cabernet sauvignon, andre at den må have sin oprindelse i betydelig varmere egne end Bordeaux.

Både syrah  og petit verdot trives i Castiliens hede somre og tåler de iskolde vintre.

Når druerne er modne, sorteres de første gang i marken. De bringes derefter i hus i små kasser for ikke at beskadige dem. Her hældes de op på et sorteringsbord for at sikre sig, at kun det bedste er bragt indenfor.
Gæringen foregår på temperaturreguleret rustfri ståltanke. Den efterfølgende malolaktiske gæring, hvor den hårde æblesyre omdannes til den blødemælkesyre sker på træfade.

I glasset er vinen flot mørk kirsebærrød med et brillant skær. Næsen fyldes af moden frugt, balsamico og fine krydderier. Smagen er fyldig med en god frugtsødme og en passende tørhed..

Tips til servering
Omhældning en time før serveringen anbefales. Til kalvekød, lam o.l. med krydret tilbehør.