2009 Vizar, ”Cinco meses” Tempranillo/Merlot, Castilla y León, Spanien

Zarzuela familien er de stolte ejere af Bodegas Vizar, der er en historisk berømmet vingård. I flere hundrede år var den ejet af de spanske katolske konger, der regerede fra Valladolid. Den ligger smukt ved Duero-flodens bredder i det der kaldes ”Milla de Oro” – den gyldne mil. Betingelserne for vinavl er absolut perfekte, og det har ejerfamilien bestemt sig til at vise en hel vinverden.

Den nuværende frontkæmper Felipe Zarzuela er villig til at ofre alt på at nå sit mål. Blandt andet ved at frasige sig retten til at bruge den prestigegivende appellation Ribera del Duero, fordi han er uenig med myndighedernes krav om druevalg. De forbyder blandt andet brugen af syrah, og det vil Felipe ikke rette sig efter. Derfor må han tage til takke med den lidt mere ydmyge betegnelse ”Castilla y León”. Men på ganske få år er han blevet anerkendt for det, der er i flasken og ikke det der står på etiketten. Bodegas Vizar er det, der kaldes ”state-of-the-art-winery”, hvor nyeste teknik og viden er i brug. Den unge stjerne vinmager Bequer Castro har fået frie hænder af familien. Resultatet er usædvanlig velsmagende vine og en masse præmier og god omtale.

[ Det er eminente blandinger mellem lokale og internationale druer, der er Vizar’s visitkort. ]

Her et eksempel som har fået sølvmedalje ved den anerkendte årlige smagning i Bruxelles. Begge druer kommer fra nogle af vingårdens bedste parceller. Merlot’en blev høstet forholdsvis sent, så den kunne udvikle frugt og aroma optimalt. Tempranillo-vinstokkene er kloninger af de original vinstokke fra Pesquerra og Pedrosa, der er de mest autentiske for området. Druerne håndplukkes og dobbelt sorteret i slutningen af september og begyndelsen af oktober.

Lang gæring på skallerne. Efter den malolaktiske gæring i januar, har vinen fået fem måneder på amerikansk eg, og derefter et par års flaskelagring.
Intens mørkerød med purpur kant med et brillant skær. I næsen dominerer aromaer som blåbær, brombær og et pift vanille. Smagen præsenterer sig med merlot’ens krydderi, modne sorte kirsebær og insisterende kakao. Den sorte frugt, balancen og den fløjlsagtige fylde, står Tempranillo’en for.

Tips til servering
Det er en kødvin. Både til varme og kolde retter. Gerne lidt kraftige og krydrede.