2015 Domaine La Colombre, Coteaux Varois En Provence Rosé, Frankrig

De sidste år har givet rosévin en fortjent renæssance. Det skyldes mange ting, men ført og fremmest er det fordi kvaliteten har fået et gevaldigt løft. Tidligere var det overskudsvin og noget man lavede med venstre hånd. Men den går ikke mere. Nu lægges der stor alvor i arbejdet for at fryde så mange som mulig. Måske bliver rosé aldrig nørdernes største samtale emne, men for alle os andre bidrager den med fornøjelige stunder med sin umiddelbare charme, sprøde frugt og læskende egenskab. Det er en ukompliceret vellyst der rammer ganen. Det er ikke noget der skal analyseres. Bare nydes.

Historisk har Provence altid været nævnt blandt de bedste producenter af tørre rosévin. Det er derfor et naturligt sted at starte søgningen. Vi havde mulighed for at smage et større udvalg. De var meget forskellige i både duft, smag og farve. Det er en smagssag, hvad man synes er bedst. Vi mener at en smuk rosé hverken må spille i det orange eller i det purpur. Den må heller ikke ligne en vandet rødvin. De helt lyse med kun et svagt rødmende skær, er meget eftertragtet af kendere. Vi har fundet en lys rosé som er overraskende intens og meget imødekommende.

Druesammensætningen i denne rose er meget ”middelhavsagtig” domineret af grenache og cinsault med et lille, men vigtigt bidrag af syrah, der understreger vinens frugt, blødhed og længde.

Druerne bringes hurtigt til vineriet, kværnes og gæringen starter. Efter 12 timer har mosten den korrekte farve, og skallerne trækkes ud. Mosten gærer videre på tank til alt sukker er omdannet til alkohol. Ingen fadlagring.

Fin lys rosé. Næsten forfinet i sin fremtræden. I mødekommende og kompleks i næsen. Ribs og milde krydderier. Venlig tør med en blød og rund smag.

Tips til servering
Kølig serveret i store glas. Som en behagelig velkomst. Eller som gennemgående frokostvin. God til grillet fisk, kogt svinekød eller lyst kød. Til middelhavssalater.