2012 Le Pitchoun, Costières de Nîmes, Frankrig

Det succesfulde vinmagerteam Dauvergne/Ranvier er nedkommet med en lille efternøler, der som sådanne nogen altid får ekstra megen opmærksomhed, og lov til lidt mere.

[ Le Pitchoun er det logiske navn, og illustrationen understreger, hvad vi har med at gøre; en lille forkælet dreng parat til narrestreger. ]

Det er måske ikke så dansk, at give en vin menneskelige egenskaber, men det er meget fransk. Vi mindes en klassisk vinhistorie om en fransk vinbonde, der for første gang skulle præsenterer sine vine for en eksklusiv kundekreds ved en dinner/dance i London. I løbet af dagen havde han drukket sig mod til. Nervøsiteten var væk. Han blev hurtigt grebet af sine egne ord. Den første var en helt ung vin, som havde fremtiden for sig. Det var som hans døtre og alt det de skulle opleve i livet. Han fik virkelig rodet rundt i pinlighederne og det fortsatte med næste vin, som han uden blusel sammenlignet med elskerinde. Den sidste vin var ”over the hill”, lidt sur og mærket af tidens tand. Han mere end antydede at det var som konen der hjemme.

Vinbonden syntes selv at det var gået godt, og for at fejre det, røg der lidt ekstra alkohol indenbords. Efter middagen var der dans, og da det var musik han genkendte, fik han samlet sig sammen og gik målrettet efter en dame i en stor purpur kjole. ”Må jeg få lov at få denne dans” sagde han og forsøgte at holde øjenkontakt og balance samtidig. ”Nej tak min herre. For det første væmmes jeg over Deres tale, og for det andet er det ’God save the Queen’ der spilles, og for det tredje er jeg ærkebiskop af Canterbury.”

Vores lille Le Pitchoun er fra Costières de Nîmes i det sydfranske, hvor solen altid står højt på himlen. Det er ingen sag at lave god vin her. Det er faktisk noget man selv bestemmer. Det er bare at finde de rigtige druer i perfekt moden stand, og få dem hurtigt videre i systemet. Høj hygiejne i hele processen og undgå iltning og brug så lidt svovl som mulig.

Her er det syrah der dominerer blandingen, der også har lidt grenache, cinsault og mourvèdre. For at bevare den friske bløde frugt lagres vinen kun i kort tid på fad.

Det er syrah’en der giver vinen den flotte dyb mørke farve. I næsen fornemmes tydeligt solbær og hindbær der blander sig med baglandets krydderier. Smagen har både styrke og blødhed og en vinøsitet, der afsluttes af en overraskende friskhed.

Tips til servering
Med sin stærke og faste struktur og bløde, saftige fylde er det en vin som klarer de fleste kødretter perfekt. Den kan tåle modspil fra krydderihylden.