2012 Campo della Fiera, Sangiovese, Umbrien IGT, Italien

”Campo della Fiera” betyder markedsplads, og man kommer straks til at tænke på velduftende og velsmagende lokalspecialiteter fra hyggelige og stemningsfulde  italienske markedspladser. Sanserne vækkes af friske og uindpakkede vare som  smager inden man køber.

Umbrien er nabo til Toscana. Knap så kendt men mindst ligeså dejlig med spændende byer som Perugia og Assisi, smukke landskaber, bjerge og store søer. Og historiske vinbyer som Orvieto, Montefalco og Torgiano.

[ Denne vin er skabt af det umbriske vinhus Castello di Corbara, og er en moderne udgave af en god, gammeldags husvin. ]

Noget de og deres nærmeste venner drak selv. Det var ung vin, der skulle nydes ung. Vin med en umiddelbar velsmag, og en vin der passede til alt der blev sat på bordet. Og som kunne nydes hele året.

Hoveddruen er naturligvis Sangiovese. Det er signaturdruen i både Umbrien og Toscana. Her er den blandet med 15% Cabernet Sauvignon og 15% Merlot. Det er druer der klæder hinanden. Tilsammen giver de det moderne internationale fingeraftryk, som markedet efterspørger. Druerne er håndhøstet i slutningen af september og begyndelsen af oktober fra mange forskellige marker, der ligger både højt og lavt med varierede eksposition mod solen og, som man siger i Italien, vinstokkene står i henholdsvis løs og medium jord. Lige præcist hvilken indvirkning det har på smagen, kan ikke beskrives med få ord. Vi fornemmer desuden på vinmageren, at det nok i sidste ende er lidt af en trossag. Markerne ligger i og omkring byerne Vallecchio, Viavalle og Poggio Noceto.

Vinmarkerne får besøg hele året. Alle faserne studeres nøje med henblik på at få sunde og modne druer med karakter af området. Hver sort og hver mark håndhøstes separat og de er også adskilt under gæringen, som foregår på rustfri ståltanke og under fuld temperaturkontrol. Den unge vin bundfælder ved egen kraft også på tank, og derefter ligger den i ro og fred i 12 måneder på små franske egetræsfade. Når vinen tappes på flaske får den yderligere nogle måneders lagring inden etiketten kommer på. Vinen er klar til salg. Og klar til at blive nydt.

Smuk mørk ruby i glasset. Blank og tæt. Flot ung næse med kirsebær og skovbær, lidt chokolade og cigarkassetræ. Moden og let krydret. Smagen er fyldig og blød med en kærkommen frisk frugtsyre, lidt valnød og læder.

Tips til servering
En fin ledsager til mørkt eller halvmørkt kød. Det er en vin der løfter kødsmagen til uanede højder.