2010 Mysti, Syrah, Origami wines, Montsant, Spanien

Ja se det er vi ikke stødt på før. En ”origami wine”. Umiddelbart vil man nok tro, at det har noget med vinens fremstilling at gøre, men så er man på vildspor. Mysti er noget hemmelighedsfuldt og ”origami” er papirfoldning og resultatet deraf. Den dybere baggrund for at ville lære vinnyderne papirfoldning kender vi ikke. Sidste år have vi et par vine fra samme vinhus der hed henholdsvis ”Plic..Plic…Plic” der er lyden af regndråber mod en parasol, og så en ”muac!”, der skulle forestille den lyd man leverer sammen med et kindkys. Det er ikke noget der skal forklares. Man skal selv finde ud af, hvad man vil lægge i det. Denne Mystik lægger dog op til en helt konkret handling: at papirfolde sig frem til en smuk fugl. Brugsanvisningen ses til højre på etiketten. Vi ønsker god fornøjelse.

Vinen er i alt fald en ren fornøjelse. Den er hentet fra spanske Montsant, der synes at lyse mere og mere klart på vinhimlen. Vinmarkerne ligger for foden af det berømte Priorat-bjerg. Historisk har man altid vidst, at vinene herfra var mere intense og komplekse end regionens andre vine og derfor, indgik de ofte i de bedste blandinger.

[ Fra 2001 blev Montsant udnævnt til selvstændigt vindistrikt, og siden er det kun gået fremad. ]

Denne specifikke ”papirfolde vin” er lavet på druer fra gamle syrahvinstokke (ikke under 35 år), der er dyrket traditionelt. I dette tilfælde betyder det sent høstede druer der er lettere overmodne. De håndplukkes forsigtigt og kværnes let. Skallerne får lov at gære med i to uger inden vinen gærer færdig på tank. Den malolactiske gæring provokeres frem inden lagringen på små franske træfade i 6 måneder. Efter aftapningen får flaskerne lov at ligge og slappe af i et årstid.

Brillant granatrød i glasset med intens aroma af mørk, moden frugt, solbær og figner. Man kommer lidt til at tænke på kirsebær i likør og chokolade. Ny ristet kaffe runder næsen af. Smagen er uden kanter, rund og blød, silkeagtig med et lille pift sødme. Den bliver lang tid i munden. Den fine balance mellem frugtsyre og tanniner holder hele vejen. Moden frugt og mørk chokolade i finalen.

Tips til servering
Vinen anbefales til kødretter i fyldige saucer, gerne svampesauce, pastaretter og grillkød. Men vigtigst af alt er det til enhver tid en god konversationsvin.